Објавено на:

Удap за САД: Русија со стратешки потег ќе ги избегне американските санкции

t

Централната банка на Русија повторно значително ги намали инвестициите во американски државни обврзници. Москва намерно се ослободува од овие хартии од вредност од 2014 година, а најновите американски закани за санкции против Русија само го забрзуваат процесот. Во моментов, уделот на американските државни обврзници во меѓународните резерви на Русија е помалку од еден процент.
Американското Министерство за финансии објави дека Русија ги намалила инвестициите во американски државни хартии од вредност – од 3,7 милијарди долари во октомври на 2,4 милијарди долари во ноември, додека во септември таа сума била 3,91 милијарди долари.
Уделот на американските државни обврзници е на минимум
Овие обврзници се еден од клучните финансиски инструменти на Белата куќа, кои помагаат да се израмни буџетскиот дефицит. Меѓутоа, Русија очигледно не треба да се грижи за тоа, бидејќи речиси целосно ги продаде американските државни обврзници.

Од 2010-2013 година годините на руската инвестиција во американскиот долг надминаа 140 милијарди долари. Меѓутоа, откако Вашингтон објави санкции против Русија во април 2014 година, Русите почнаа да се ослободуваат од американските хартии од вредност.
Централната банка на Русија започна огромна продажба во 2018 година, преполовувајќи го портфолиото на американски државни обврзници – на 13,2 милијарди долари. Оттогаш, уделот на американските обврзници во златните и девизните резерви на Русија практично не се зголеми.

Инвестициите периодично се зголемуваат по потреба за балансирање на портфолиото, но во целина тие постојано се намалуваат. Во моментов, американските хартии од вредност сочинуваат помалку од еден процент од меѓународните резерви на Русија. Специјални средства се инвестираат во злато, како и во евра и јуани.
Може да се каже дека тоа е логичен резултат на политиката што се води подолго време. Од октомври Министерството за финансии на Русија предложи продажба и вредноста на доларот падна на рекордно ниско ниво, наведува Едвард Бугров од инвестициската компанија „ГЛС Инвест“.
За ова има неколку фактори. Прво, во тек е дедоларизација, со што се намалува зависноста на руската економија од американската валута. Второ, девизните резерви треба да се диверзифицираат.
Како што истакнува Михаил Коган, раководител на одделот за аналитички истражувања на Колеџот за финансиски менаџмент, ребалансот е нормален процес за апсолутно секое портфолио, од индивидуален почетник инвеститор до државата. Според неговата прогноза, бидејќи засега нема податоци, динамиката поврзана со американските државни обврзници исто така била негативна во декември. Ова е вообичаено преиспитување на интересот за одредена инвестициска ставка.

Сепак, формирањето на резерви не е само прашање на пазарна експедитивност. Диверзификацијата (евро, јуани, швајцарски франк, како и резервни валути од втор ред) ја зголемува стабилноста на финансискиот систем како одговор на понатамошните притисоци. Со други зборови, со ослободувањето од американскиот државен долг, Русија првенствено ги минимизира санкциите и геополитичките ризици.
Веќе е јасно дека односите меѓу двете земји повторно ескалираа и дека Вашингтон и се заканува на Москва со нови ограничувања. Русија ќе ве „исклучи“ од системот SWIFT , а тие ветуваат дека ќе бидат насочени санкции против банките. Но, има и полоши опции.
„Не може да се исклучи можноста дека САД ќе одлучат да ги замрзнат средствата на Русија во долари и да одбијат да одговорат на должничките обврски. Се разбира, во бранот слична реторика, би било неразумно да се задржат пари во ресурси контролирани од противниците“. изјави Едвард Бугров.
Рационален пристап
Во исто време, иако уделот на американските државни обврзници во златните и девизните резерви на Русија стана чисто симболичен, тоа не значи дека сè треба да се продаде. Американските државни обврзници се високо ликвидни средства, тие можат брзо и опширно да се претворат во водечките светски валути и да се продаваат во секое време. Покрај тоа, таа е погодна алатка за обезбедување на обврските, на пример во деловното работење со други средства.
Покрај тоа, огромното мнозинство меѓународни порамнувања сè уште се вршат во американската валута, а доларот се користи во главните финансиски и стоковни текови.
Другата работа е што Русија свесно се оддалечува од системскиот ризик и тука не се работи само за геополитика и санкции. Самата финансиска состојба во САД покренува прашања кај многу инвеститори. Пред се, ги збунува огромниот долг, кој се потешко се менаџира за речиси 30 милијарди долари.
Во август минатата година Американците повторно го достигнаа законски утврдениот плафон на државниот долг. Технички, ова ја спречи земјата да се задолжува. Во тоа време, обврските на државната каса веќе ја надминаа големината на американската економија и изнесуваа 28,5 милијарди долари. На крајот, Министерството за финансии повторно го подигна лимитот и го префрли буџетот во режим на „правосмукалка“, издавајќи низа државни обврзници во големи суми. Сè уште му позајмуваат пари на Вашингтон, но се погласни се стравувањата дека тој ќе може да ги врати.
Солидни резерви
До крајот на 2021 година, руските меѓународни резерви го обновија историскиот максимум и достигнаа 630,5 милијарди долари. Со овие високоликвидни странски средства управуваат Централната банка и владата.
Тие вклучуваат монетарно злато, специјални права на влечење (СДР), резервна позиција во ММФ и девизни средства. Сето ова се користи за покривање на дефицитот во платниот биланс, за влијание на курсот на рубљата преку интервенции, за плаќање странски кредити, за подмирување сметки со други земји и за исполнување на социјалните обврски.
Златото доминира во последните години. На крајот на јуни 2020 година, уделот на благородни метали за прв пат го надмина доларот – тој беше 23 проценти во споредба со 22 проценти. Приближно една третина од средствата се во евра, а 12 отсто во јуани.
На крајот на 2021 година, Банката на Русија ги зголеми златните резерви на 2,3 илјади тони (што е околу 74 милиони унци). Вреди околу 133 милијарди долари, а сочинува околу 21,3 отсто од златните и девизните резерви. Ваков висок показател, според коментаторката на РИА Новости, Наталија Дембинска, обезбедува дополнителна стабилност, обезбедува сигурност, диверзификација и раст на вредноста. Патем, сега околу една третина од резервите на развиените земји се чуваат во злато.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Повеќе од 1.500 луѓе се евакуирани од…

Повеќе од 1.500 луѓе се евакуирани од…

„Вашингтон пост“: Русија демонстрира воена и економска…

И покрај очекувањата на Западот, Русија успеа…

Макрон го покани Путин на „Денот Д“…

Претседателот на Франција, Емануел Макрон го покани…

Мицотакис повторно предупредува: Ќе имате проблеми со…

Сакам уште еднаш да упатам предупредувачка порака…

Русија останува отворена за дијалог со Западот

Русија останува отворена за дијалог за безбедност…