Објавено на:

Украина бара да се промени името „Македонија“ на улица во Варна

t

Украинската амбасада во Бугарија ги повика граѓаните да се потпишат на петиција за преименување улици на кои се наоѓаат руската амбасада и руските конзулати во Варна и Русе во знак на поддршка за Украина.

Амбасадата бара булеварот „Драган Цанков“, каде се наоѓа зградата на руската амбасадата во Софија, да се преименува во бул. Украина. и улицата Никола Мирчев каде што се наоѓа зградата на рускиот конзулат во Софија да стане улица „Хероите на Украина“.

По истата логика, улица „Ниш“ во Русе – уште една адресат на руската амбасадатреба да биде „Хероите на Украина “, а третата адреса во Варна да биде улица „Украина”, која ќе го замени нејзиното сегашно име.„Македонија“.Неколку земји досега ја прифатија ваквата иницијатива на Укрсаина, а други изразиле намера.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Врховниот суд го одби барањето за вонредно…

Советот за казниви дела при Врховниот суд…

Тој што му копа гроб на друг,…

Резултатите од истражувањето на агенцијата „Алфа Рисрч“…

Републичкиот јавен обвинител вели дека се истражува…

Тоа што велите дека нема никакви мерки,…

Јовевски бара да им се даде шанса:…

Републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески вели дека…

(Видео) Арсовска: Советниците имаат комплетна слобода во…

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, на…