Објавено на:

„Уништете ја Југославија што побрзо“ : Што пишува во директивата на Хитлер што Србија ја купи

t

Владата на Србија во средата објави дека ја купила директивата со која германскиот канцелар Адолф Хитлер издал наредба за напад на Кралството Југославија и Кралството Грција. Директивата е од 27 март 1941 година и беше означена како „строго доверлива“.

По војната, нејзината содржина е објавена, меѓу другото, во книгата „Документи за германската надворешна политика, 1918-1945“ (Документи за германската надворешна политика, 1918-1945), објавена од Владината издавачка канцеларија (ГПО) на Соединетите Американски Држави, а во изданието од 1962 г.

Еве го преводот во целост:

„Директива бр. 25

1. Воениот удар во Југославија ја промени политичката ситуација на Балканот. Иако Југославија првично даваше изјави за лојалност, таа мора да се смета за непријател и затоа да се уништи што е можно побрзо.

2. Мојата намера е да ја нападнам Југославија во општиот правец на Белград и на југ, со концентрична операција од областа Риека-Грац од една страна и областа околу Софија од друга, и да зададам удар. на југословенските вооружени сили кои ќе ги уништат. Исто така, имам намера да го отсечам најјужниот дел на Југославија од останатиот дел од земјата и да го искористам како база за продолжување на германско-италијанската офанзива против Грција.

Брзото отворање на Дунав за сообраќај и окупацијата на рудниците за бакар во Бор се важни поради воената економија. Ќе се направат обиди да се убедат Унгарија и Бугарија да учествуваат во операциите во замена за можноста за враќање на Банатот, односно Македонија.

Внатрешните политички тензии во Југославија ќе се интензивираат со давање политички ветувања на Хрватите.

3. Детално го нарачувам следново:

а) Штом силите се доволно подготвени и дозволат временските услови, југословенската авијација и Белград треба да бидат уништени со деноноќно бомбардирање од страна на Луфтвафе.

б) Операцијата Марита (инвазија на Грција) треба да започне што е можно поскоро, но не порано. Првично, таа ќе има ограничена цел да го освои Солунскиот залив со цел да ја зацврсти позицијата на висорамнината Едеса. За таа цел 18-от армиски корпус може да се префрли од југословенска територија.

Треба да се искористат поволните можности за да се спречи формирање на фронт помеѓу Олимп и платото Едеса.

в) Сите расположливи сили во Бугарија и Романија можат да се употребат во нападите што ќе се извршат од областа на Софија во северозападен правец и од областа Ќустендил-Горнија Џумаја во правец на запад, со услов барем една дивизија со противвоздушна одбрана да остане во нафтено подрачје на Романија заради нејзина заштита.

Зачувувањето на безбедноста на турската граница треба привремено да им се довери на Бугарите. Германска формација, по можност оклопна дивизија, треба да се формира во задниот дел за да обезбеди поддршка.

г) Пробивањето од правец на Грац кон југоисток треба да се изврши веднаш штом ќе се соберат потребните сили. На армијата и останува да одлучи дали ќе ја премине унгарската територија за да ја отвори границата. Силите на југословенската граница треба веднаш да се зајакнат. Како и долж бугарската граница, постојат важни цели кои можат да се преземат истовремено со воздушниот напад, дури и пред да започне генералниот напад.

д) Луфтвафе ќе ги поддржи операциите на Дванаесеттата армија и новите ударни групи кои ќе се формираат во областа околу Грац со две напаѓачки групи. Ќе вложи големи напори во овој поглед во зависност од времето потребно за унапредување на операциите на армијата. Унгарските бази може да се користат за концентрација на силите и нивно распоредување.

Треба да се испита дали 10-тиот воздушен корпус треба да биде регрутиран од италијанска територија. Сепак, транспортната заштита за Африка мора да се обезбеди.

Подготовките за заземање на островот Лемнос треба да продолжат, но одлуката за егзекуција останува на мене.

Треба да се создадат услови за доволна противвоздушна заштита на Грац, Клагенфурт, Филах и Лобен, како и на Виена.

4. Основните договори со Италија ќе ги склучува врховната команда на вооружените сили.

Армијата ќе назначи персонал за врска со Втората италијанска армија и со Унгарците.

Во однос на разграничувањето на оперативниот воздушен простор со италијански и унгарски воздушен персонал, Луфтвафе е овластен да склучува договори со врховните команди на горенаведените земји. Снабдувањето на унгарските бази може да започне веднаш.

5. Врховните команданти ќе ми известуваат преку Командата на вооружените сили за спроведување на операциите и за какви било прашања.

Адолф Хитлер“

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Документи+Видео) Ова се доказите за соработката помеѓу…

Maкедонската јавнос е во шок по деталите…

Добри вести од соседството, пронајдена e Сара!…

Пронајдена е Сара П.(17) од Борча која…

Koнечно искрен политичар: Не верувајте на сѐ…

Не верувајте во сѐ што ви кажуваме.…

Не за џабе ја нарекуваат Белата Палата:…

Истакнат член на партијата и близок човек…

(Видео) ПЕРО АНТИЌ „МУ ГО ЧУВА ГРБОТ“…

Поранешниот прославен македонски кошаркар и актуелен претседател…