Уставен суд експресно го отфрли барањето на Каракамишева за Преспанскиот договор

t

Уставниот суд иако во намален број одлучуваше за едно прашање кое сите не се засега, ондосно за Договорот од Преспа со кој се промени нашето уставно име Република Македонија.

Барањето за кое судот ќе расправа е „Дали Договорот од Преспа ги дискриминира македонските граѓани по основ на национална припадност и правото на слобода на уверување? Иницијативата е поднесена од професорката Тања Каракамишева.

Во образложението таа тврди дека и повредени правата содржани во членот 110 од Уставот а тоа е е правото на забрана од дискриминација по основ на национална припадност и правото на слобода на уверување, совеста, мислата и јавното изразување на мислата од член 110 став 1 алинеја 3 од Уставот, гарантирани со меѓународни документи.

Пред малу Уставниот суд хо отфрли барањето за заштита на слободите и правата од член 110 алинеја 3 на Уставот на Република Северна Македонија во предметот- Реферат У.бр.141/2019 на кој подносител е проф д-р Тања Каракамишева од Скопје.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

,,ЌЕ ИМ ДАДЕМЕ ПАРИ АКО ОДАТ НА…

Повеќето од нив можеби немаат финансиски или…

Груевски беше преголем за овој народ: Направи…

Груевски придаваше вредност на секоја пора од…

(Видео) Бербок на Мицкоски му кажала дека…

За целата ситуација во опозицијата јас го…

Неовластено поставил 50 лежалки и 25 чадор…

СВР Охрид поднесе кривична пријава против С.Р.(65)…

(Видео) Каде е опозицијата да реагира за…

Во денешната епизода на "Тешки муабети" со…