Објавено на:

Уште колку ќе чека Македонија? – Франција претседава со Унијата од први јануари

t

На 1 јануари 2022 година, за прв пат по 14 години, Франција го презеде ротирачкото претседавање со Советот на Европската унија.

Француското претседателство ќе ги следи главните политички линии наведени од претседателот Емануел Макрон во неговиот говор за суверена, обединета и демократска Европа на 26 септември 2017 година во Сорбона. Во изминатите четири години, Макрон и владата работеа на изградба на вистински европски суверенитет, што значи способност на Европа да постои автономно за да ги брани своите вредности и интереси.
Француското претседателство со Советот на Европската унија ќе ја продолжи оваа работа за поинклузивна, суверена и демократска Европа.

Приоритетите на претседателството се во согласност со очекувањата на граѓаните изразени во септемвриската граѓанска дебата во 18 француски региони како дел од Конференцијата за иднината на Европа. Овој проект, предложен од Франција во 2019 година, создаде нов форум за дебата со европските граѓани, а финалниот придонес на националните панели и беше претставен на владата наесен. Препораките на граѓаните во Франција и Европа помогнаа да се утврдат приоритетите на француското претседателство со Советот на Европската унија.

Европа мора да се соочи со големите економски, образовни, миграциски и воени предизвици. Француското претседателство мора да биде момент на вистината за регулацијата и одговорноста на дигиталните платформи, цените на емисиите на јаглерод на европските граници на увезените производи, минималните плати и односите со Африка.

Програмата на француското претседателство е координирана со триото. Овој систем, кој постои од 2009 година, поставува долгорочни цели и ги поставува главните теми што треба да се решат во период од 18 месеци. По словенечкото претседателство, Франција ќе започне нов циклус и ќе работи како трио со Чешка, која ќе го преземе претседавањето со Советот на ЕУ во втората половина на 2022 година и Шведска, која ќе биде ротирачки претседател во првата половина на 2023 година.

И покрај краткото времетраење, француското претседателство постави амбициозни долгорочни цели. Претседателот Емануел Макрон сака нов економски модел за Европската унија, со силен акцент на создавањето на вистинските работни места. Франција, како и Германија, сака Европа да биде понезависна, да биде обединет и силен актер на меѓународната сцена.

Францускиот претседател Емануел Макрон на 9 декември ги претстави приоритетите на земјата за нејзиното шестмесечно претседавање, чие мото е „Закрепнување, сила и припадност“.

За време на неговиот мандат, тој вети дека ќе работи за силна и „суверена“ Европска унија.
„Целта на Франција е да работи за создавање на Европа која е силна во светот, целосно суверена, слободна во својот избор и одговорна за сопствената судбина“, рече Макрос.

Францускиот претседател повика на нов механизам за заштита на границите на условите на ЕУ на мигрантската криза. – „Европа мора да обезбеди заштита на своите граници“, рече тој, додавајќи дека Франција ќе се заложи за реформи на т.н. Шенген зона за бесплатно патување меѓу 26 земји во Европа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Улица во Париз ќе го носи името…

Париските власти денеска едногласно ја усвоија идејата…

Макрон го покани Путин на „Денот Д“…

Претседателот на Франција, Емануел Макрон го покани…

(Видео) Франција изгуби контрола над делови на…

Полицијата употреби солзавец и шок-бомби врз демонстрантите…

Ексклузивно писмо: Франција, Италија и Германија го…

Чекорите што ги презеде Косово не ги…