(Фото) За некои луѓе нema зима: Додека вие мислите како ќе ги платите сметките за струја, лани најбогатите луѓе станаа уште побогати

t

Светскиот извештај за нееднаквост за минатата година покажа зголемување на класните разлики, односно трендот кога богатите стануваат уште по богати а сиромашните уште по сиромашни не само што се задржува како пракса, туку и во време на пандемија негува развој кој продолжува да го стега јазот помеѓу богатите и сиромашните.

Извештајот содржи повеќе заклучоци, најмногу внимание привлекоа податоците:

– Најбогатата група луѓе во светот (520.000) забележа зголемување на своето богатство за време на пандемијата и сега поседува 11% од глобалното богатство;

– Светскиот извештај за нееднаквост за минатата година покажа дека промената во онлајн економијата во голема мера им користела на богатите;

– Во моментот кога концентрацијата на богатството го достигнала врвот, нови 100 милиони луѓе паднале во зоната на луѓе кои живеат во екстремна сиромаштија;

– Фактот дека додека половина од севкупното население поседува само 2% од богатството во светот, додека првите 10% поседуваат 76% од глобалното богатство, пишува Антропол.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Фото) За некои луѓе нema зима: Додека…

Светскиот извештај за нееднаквост за минатата година…