(Фото) Македонија се гордее со Македон: Малиот генијалец ги доби медалите од натпреварите по математика

t

Седумгодишниот Македон Димитровски ги доби златните медали освоени во натпревар по математика, во конкуренција со 4.000 учесници од цел свет.

– Натпреварот се вика „Математика без граници“ и се организира во 22 земји во цел свет и се реализира преку менторите во училиштата. Неговата учителка поттикна Македон да оди на натпревар, па ние го пријавивме. За првиот натпревар, кога полагаше, малку се подготвуваше дома, и потоа освои златен медал. Во вториот дел се натпреваруваат сите успешни од првиот натпревар. Ама ние не разбравме дека треба пак да се пријавиме. И испадна дека не може да учествува. Арно ама, неговата учителка пишала до организаторот и дека беше со освоен златен медал, па го примија. Се полагаше истиот ден, само овојпат немаше подготовка зашто немаше време, и пак освои златен медал. Сега го поканија на некое завршно финале во Несебар, но не знам дали ќе успемее да отидеме – кажа неговиот татко Владимир Димитровски во неодамнешниот разговор за „Нова Македонија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЗЛАТНО ДЕТЕ! Македон повторно се закити со…

Учествува на семинари за македонски јазик и…

(Видео) Светот слушна за генијалецот Македон ама…

Сегашниот македонски наставен систем нема соодветни програми…