(Фото) Наградно прашање – Во која држава се наоѓа Гостивар?: Во гостиварската болница известувањата напишани само на албански јазик, македонскиот, ако воопшто го има, е во втор план

t

Вријат социјалните мрежи откако се појавија фотографии од известувања во болницата во Гостивар.

Како што може да се види на фотографиите, известувањата се напишани исклучиво на албански јазик, а на оние што се напишани и на македонски, тој е во втор план, под албанскиот. Со ваквото постапување, на граѓаните кои не го познаваат албанскиот јазик им се ускратува правото да се информираат на службениот јазик на Република Македпнија, македонскиот јазик.

Се поставува прашањето во која држава се наоѓа Гостивар, зошто не се почитува Законот за употреба на јазиците, и зошто досега никој од надлежните служби не реагирал, ниту интервенирал поради ваквите провокации со кои се дискриминира населението и крши законот?

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Наставничка од Гостивар тепала ученик во основно…

53-годишна наставничка во основно училиште од Гостивар…

Пронајден кокаин во вредност од 30.000 ЕВРА!…

Гостиварецот, кај кого при претрес на домот,…

Маж почина пред тетовската болница

Вчера во 9 часот и 45 минути…

Наставничка физички нападнала ученик во Гостивар

Наставничка нападнала ученик во основно училиште во…

Гостиварци од 17 до 42 години групно…

Полицијата поднесе кривични пријави против 12 луѓе…