Објавено на:

Холандија има најкратка работна недела, луѓето работат помалку од 30 часа неделно

t

Земја со најкратка работна недела е Холандија, со просек од 29,5 часа, а потоа следат Данска (32,5 часа) и Норвешка (33,6 часа).

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) ги провери светските податоци од последните неколку години и ја состави и таа листа на држави.

Во првите 10 се Швајцарија (34,6 часа), Австрија (35,5 ч.), Белгија (35,5 ч.), Италија (35,5 ч.), Ирска (35,6 ч.), Шведска (36 ч.) и Финска, со просечни 36,3 часа во една седмица. Како што објави Евростат – официјалната статистичка служба на Европската Унија(ЕУ), Балканците работат и повеќе од 40 часа неделно.

Eвропските држави во последно време настојуваат да ги намалат работните часови.  Некои земји се залагаат и за воведување четиридневна работна недела. 

Во Германија во февруари годинава почна експериментален проект за испробување работни седмици од четири наместо пет дена, со едноставна замисла – вработените да се обидат да ги завршат работните обврски за четири дена, за да имаат еден слободен ден повеќе и иста плата. Во германскиот проект учествуваат 45 компании, пренесува „Панкуфер“ (Punkufer).

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Станбена криза во Холандија зема замав: Паркинг…

Паркинг простор во близина на Вонделпарк, најголемата…

Јужна Кореа најави парична помош за Украина,…

Јужна Кореја ќе и обезбеди на Украина…

Холандија има најкратка работна недела, луѓето работат…

Земја со најкратка работна недела е Холандија,…

Холандија е пред формирање на влада преку…

Во Холандија е можно формирање на владина…

Холандија даде зелено светло за членство на…

Огромен чекор на патот на Бугарија кон…