“Храбро срце” испрати писмо до Владата: Бараат ослободување од партиципација за здравствените услуги на пациенти со вградена потпора на срце

t

Пациентите со вградена механичка циркулаторна потпора на срце бараат да бидат ослободени од плаќање партиципација за здравствените услуги.

Од националното здружение „Храбро срце“ во писмото испратено до премиерот, Владата и до Министерството за здравство бараат укинување на партиципацијата за оваа категорија на граѓани поради зголемените трошоци за патување до Скопје.

–Самиот пораст на цените на горивата е енормно зголемен материјален трошок за нас кои претежно сме од внатрешноста на државата, а нашите редовни прегледи сме приморани да ги правиме во главниот град (Скопје) каде што единствено во државава има клиники за наша превенција и лекување. По порастот на трошоците за живот, за нас, пациентите со механичка циркулаторна потпора на срце (пумпа) навистина ќе ни биде големо олеснување доколку веднаш го остварите вашето ветување за ослободување од плаќање  надомест за користење на сите здравствени услуги за нашата ранлива категорија на луѓе, се вели во писмото.

Од здружението тврдат дека им било дадено ветување оти на 1 јануари годинава ќе биде укинато плаќањето партиципација.

–Напоменуваме дека сме вкупно 15-18 пациенти на ниво на држава и таа бројка е речиси непроменета со години наназад со оглед на морталитетот и новооперираните пациенти со инплантирана механичка потпора (пумпа) на срце, што значи дека не е голем товар за буџетот, а средства може да се пренаменат од оние кои се планирани за ослободување од плаќање партиципација при користење на здравствените услуги на карводарителите во државава, велат од здружението „Храбро срце“. 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Се “заглавуваме” за нови 250 милиони евра:…

Владата донесе одлука за издавање на хартии…

Партиите тврдат: Владејачкото мнозинство и Владата се…

Партиите од владејачкото мнозинство тврдат дека нема…

Ограничени маржи на основните продукти: Народот нека…

Владата ни препорачува да готвиме во помали…

Претседателот на ССМ: На први мај бевме…

Претседателот на Сојузот на синдикати на Македонија…

За Владата и ЕСМ рестрикции не се…

Генералниот директор на „Електрани на Македонија“, Васко Ковачевски,…