Цената на нафтата падна под 100 долари за барел

t

Цените на нафтата благо пораснаа во средата наутро, благо закрепнувајќи се од колапсот од претходниот ден.

Октомвриските фјучерси на сортата Брент на лондонската берза ICE Futures во 8:15 часот по наше време се тргуваат по 99,86 долари за барел, што е 0,55 долари поскапо од крајот на претходната сесија. Во вторникот цената на овие договори падна за 5,78 долари (5,5%) на 99,31 долари за барел.

Тие договори со Брент истекуваат на крајот на сесијата во среда. Поактивно тргуваниот ноемвриски договор додаде 0,94 долари (0,96%) на цената, тргувајќи се за 98,78 долари за барел.

Цената на октомвриските фјучерси на американската нафта WTI во електронското тргување на Њујоршката берза (NYMEX) во исто време изнесуваше 92,33 долари за барел, што е за 0,69 долари повеќе од вредноста на затворањето на претходната сесија. До затворањето на пазарот во вторникот, цената на овие договори падна за 5,37 долари (5,54%) на 91,64 долари за барел.

Експертите на техничкиот комитет на ОПЕК + ја зголемија својата проценка за вишок на нафта во 2022 година од 0,8 милиони барели дневно на 0,9 милиони барели дневно, според извештаите подготвени за состанокот на техничкиот комитет закажан за 31 август.

Во меѓувреме, трговците го чекаат неделниот извештај на американското Министерство за енергетика за домашните комерцијални залихи на нафта, бензин и дестилати, кој треба да се достави подоцна во среда.

Според истражувањето на S&P Global Commodity Insights, експертите очекуваат залихите на суровата нафта да се намалат во просек за 1,9 милиони барели, бензинот за повеќе од 1,3 милиони барели и дестилатите за речиси 1,2 милиони барели.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ново поскапување: Цената на златото е на…

Цената на златото е на шестмесечен максимум.…

Грците го прекинаа транспортот на руската нафта…

Група големи грчки бродски компании ги суспендираа…

ЕУ во опасност од нова енергетска криза

Геополитичките тензии и предизвиците со снабдувањето би…

Паднаа цените на нафтата на светските берзи

На лондонската берза цената на барелот по…

(Фото) Цените на нафтата продолжуваат да растат…

Цените на нафтата продолжуваат да растат од…