Објавено на:

Шаховскиот велемајстор Карјакин суспендиран од Меѓународната шаховска федерација: Не смеел да ја поддржи сопствената држава!

t

Шаховскиот велемајстор казнет затоа што е проруски настроен.

Шаховскиот велемајстор Сергеј Карјакин доби 6 месеци суспензија од страна на Меѓународната шаховска федерација (ФИДЕ) затоа што искажа поддршка на руската специјална операција во Украина.

ФИДЕ тврди дека Сергеј го прекршил етичкиот кодекс и неговите изјави „доведоа до значителен број реакции на социјалните мрежи и на други места, во голема мера негативни кон изразените мислења“, и затоа претставуваат „закана за угледот на шахот“.

Карјакин, кој стана еден од најмладите шаховски велемајстори на светот кога имаше 12 години, остро ја критикуваше одлуката велејќи: „Сите спортски селекции се прегазени, основниот принцип дека спортот е надвор од политиката е згазен“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Не сум предавник, не го изневерив мојот…

Суспендираниот велемајстор не жали за поддршката за…

Шаховскиот велемајстор Карјакин суспендиран од Меѓународната шаховска…

Шаховскиот велемајстор казнет затоа што е проруски…