Што kpие „Ѕвездата на cмpтта“? Под ледената кора навестување за огромно откритие

t

Една нова студија објавена во списанието Icarus покажува дека една од месечините на Сатурн, Мимант, може да крие течен океан под ледената кора. Доколку понатамошните истражувања конечно го докажат постоењето на течен океан на Миманту, тоа во голема мера би го проширило опсегот на светови погодни за живот во нашиот Сончев систем.
Научниците долго време веруваа дека Мимант содржи огромни количества замрзната вода поради неговата ексцентрична орбита и површина со големи кратери. Поради ден огромен кратер Месечината потсетува на злогласната измислена „Ѕвезда на смртта“ од „Војна на ѕвездите“.
„Бидејќи површината на Мимант е со големи кратери, мислевме дека тоа е само замрзнат блок од мраз“, рече коавторот на студијата Алис Роден.
Сондата „Касини Сатурн“ докажа дека Мимант има орбитална осцилација, што се покажа како извор на инспирација за Роденова и нејзиниот тим. Или Мимант имал диференцирано јадро или содржел течен океан.

Пред Мимант, внатрешните океански светови беа набљудувани преку ограничено проучување на двете месечини, Енцелад и Европа.
„Световите на внатрешните океани, како што се на Енцелад и Европа, изгледаат фрагментирани и покажуваат други знаци на геолошка активност. Се испостави дека површината на Мимант нè измами, а нашето ново разбирање значително ја прошири дефиницијата за потенцијално населив свет во нашиот Сончев систем уште повеќе“, рече научникот.
За да одреди дали Мимант има течна внатрешност, Роден мораше да ги погледне силите кои ќе поттикнат создавање топлина од внатрешноста на Месечината за да се одржи течната вода, а сепак да се задржи густата замрзната кора.
„Доказите за внатрешниот океан штотуку произлегоа од најреалните сценарија за стабилност на ледената обвивка и забележаното собирање“, рече таа.

Нивните модели сугерираат дека ледената обвивка на Мимант е дебела од 15 до 20 милји и го крие глобалниот океан. Моделот, исто така, откри дека Мимант веројатно има диференцирано јадро, кое требаше да води до многу поинаква орбита.
Откритието би можело да го промени нашето сегашно разбирање за тоа кои небесни тела се способни да поддржуваат течни океани и, според тоа, живот. Роденова верува дека понатамошното проучување на Мимант може да ја отвори вратата за проучување на внатрешните водни светови.
„Проценувањето на статусот на Мимант како океанска месечина би било мерка за моделите на неговото формирање и еволуција. Ова ќе ни помогне подобро да ги разбереме прстените на Сатурн и месечините со средна големина, како и распространетоста на потенцијално населиви океански месечини, особено Уран. Мимант е добар водич за продолжување на истражувањето“, заклучува научникот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Шокантно тврдење на кинески научник: Индија лаже…

Ривалството меѓу двете најголеми земји во Азија…

Први податоци од индиската сонда: На јужниот…

Мисијата на индискиот вселенски брод „ИСРО Чандрајаан-3“…

(Видео) „Индија сега е на Месечината“: Прво…

Индиското вселенско летало Чандрајан-3 успешно слета на…

Се сруши руското вселенско летало ЛУНА-25 кое…

Според прелиминарните информации, руската автоматска станица „Луна-25“…

(Фото) Рускиот сателит ЛУНА-25 ги објави првите…

Автоматската станица која лета во кружната орбита…