Која храна го намалува стресот?

t

Не постои магична храна која во моментов ќе го намали нивото на хормоните на стресот, но одредени намирници можат да помогнат во регулирањето на ослободувањето на кортизол.

Стресот го поттикнува производството на хормонот кортизол. Еден од несаканите ефекти на долгорочното високо ниво на кортизол е зголемувањето на телесната тежина, особено висцералните маснотии што ги опкружуваат органите, цревата и црниот дроб.

Ова доведува до отпорност на инсулин, висок крвен притисок, коронарна срцева болест и дијабетес тип 2.

Покрај тоа, кортизолот може да ја ослабне активноста на клетките поврзани со имунолошкиот систем.

Зелен чај и храна богата со витамин Ц.

Едно научно истражување покажа дека состојката во зелениот чај може да ги инхибира ензимите кои произведуваат кортизол, што може да го намали нивото на хормонот на стресот.

Црвени пиперки, киви, агруми и јагоди – сите овие намирници се богати со витамин Ц, кој игра голема улога во стабилизирањето на нивото на кортизол.

Истражувањата покажаа дека надбубрежните жлезди имаат висока концентрација на витамин Ц, а доколку ги јадете овие намирници, тие можат благотворно да влијаат на надбубрежните жлезди и да го одржат нивото на кортизол во рамнотежа.

Храна богата со калиум
Вишокот кортизол може да предизвика бубрезите да лачат премногу калиум, така што изворите на храна богати со калиум можат да ги вратат тие нивоа и да ги намалат несаканите ефекти кои доаѓаат со стресот.
Бананите, портокалите, дињите, спанаќот, брокулата, слаткиот компир и сливите се богати со калиум.

Кисела зелка
Пробиотскиот микроб lactobacillus reuteri може да се најде во ферментирана храна, како што е кисела зелка. Патем, тој природно се наоѓа во гастроинтестиналниот тракт на луѓето, но многумина го губат со текот на времето поради лекови или изложеност на одредени фактори на животната средина.

Еден од многуте ефекти на овој микроб е неговиот ефект врз мозокот за ослободување на окситоцин. Тоа помага да се намали перцепираниот стрес и го намалува кортизолот.

Исто така, исхраната игра важна улога во управувањето со симптомите на стрес, но тоа е само еден дел од сложувалката. Главната задача во намалувањето на стресот е да се работи на секојдневните навики. Затоа, наместо импулсивен одговор, треба да се одвои момент за да се преиспитаат мислите и емоциите поврзани со стресниот настан.

Одењето во кревет и будењето во приближно исто време секој ден, покрај осумчасовниот сон, е клучно за намалување на стресот. Според порталот „Антена Задар“ со тоа ќе се регулира циклусот на мелатонин и кортизол кои се многу важни за здравјето.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Македонската кујна на 47. место меѓу најдобрите…

Популарниот гастрономски портал за храна и патувања,…

Светските цени на храната повторно пораснаа, најмногу…

Светските цени на храната пораснаа четврти месец…

Левица: Со европски цени и македонски плати,…

Иако платите се повеќе од 2,5 пати…

Храната и пијалоците за еден месец се…

Последните податоци за потрошувачката кошничка покажува ново…

Ќе се преиспитува договорот со фирмата што…

Во врска со пријавите за стомачни тегоби…