Peзил… Од 9 пријави на Финансиска полициja 4 испратила на погpeшна адреса, ниту една приjaва за функционери

t

Иако Обвинителството е орган за гонење на организиран криминал и корупција, без доставена кривична пријава од Финансиската полиција или од Одделот за организиран криминал од МВР, истото нема право да покрене постапка.

Работата на Управата за финансиска полиција која е задолжена за откривањето на корупцијата и има обврска да доставува материјали до обвинителствата кои ќе бидат основ за ваквите истраги е целосно незабележителна. Од нивна страна не е откриена речиси никаква корупција, а државата е во целосен „дефицит“ на покренати истраги или обвиненија.

За финансиски криминал, биле доставенни само девет пријави од кои четири биле вратени од страна на ОЈО, заради ненадлежност, т.с. адреса на пријавата била погрешна. Со ова практично за период од една година, ОЈО добило 5 пријави за организиран криминал, но ниту една од нив не е за висок функционер од оваа или претходната власт.

Оваа статистика само укажува на целосното потфрлање на власта во борбата против корупцијата, што беше еден од основните мотиви за кои добија поддршка од гласачите, години претходно по големите протести и политичка криза. Дополнително, постоењето на СЈО за кое се залагаше оваа владејачка гарнитура целосно потфрли, а дел од најистурените актери во истото веќе завршија зад решетки, додека против функционерите за кои има основ за бројни криминали засега нема ниту обвиненија.

Извор: Антропол

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Спасовски: Полицијата стана една од најтранспарентните институции…

Полицијата стана една од најтранспарентните институции, со…

Страшно: Удрил полицаец со Ауди па побегнал

Полицијата го уапсила И.Ј.(40) од Струмица затоа…

Хаос во Охрид: Бугарин уапсен пред бугарскиот…

Лице од Софија, Република Бугарија со два…

Што знае дете што е калашников: Косовската…

Косовската полиција приведе двајца малолетни Албанци во…

Полиција и денеска го чува бугарскиот клуб…

Ден по вчерашните протести против отворањето на…