Денеска се празнува Преподобен Висарион

Роден и воспитан во Египет. Рано се…

Денеска се празнува Светиот свештеномаченик Еразмо Охридски

Овој светител беше родум од Антиохија и…

Денеска се празнува Светиот маченик Јустин Философ

Роден од родители грци во самарјанскиот град…

Денеска се празнува Светата маченичка Теодосија Тирска

Во времето на царот Максимијан, во Кесарија…

Денеска се празнува Свети Варлаам Охридски

Сведоштвата за овој архијереј и Христов маченик…

Денеска се празнува Светиот свештеномаченик Терапонт, епископ…

Мнозина Елини ги обрати во верата Христова,…

Денеска се празнува Третото наоѓање на главата…

Во времето на прогонството на светиот Јован…

Денеска се празнува Преподобен Симеон Столпник Дивногорец

Овој прекрасен светител се роди во Антиохија,…

Денеска се празнува Светиот маченик Василиск

Роднина на свети Теодор Тирон. Беше мачен…