БЕГ наплати 553.000 евра дивиденда од фирмата што го снабдуваше Скопје со парно!

t

Скопјани постојано се жалеа на ладни радијатори и на високи сметки за парно. РКЕ неодамна ги одзеде лиценците на трите фирми ќерки на БЕГ (производство, дистрибуција и снабдување со парно греење) Свежо е сеќавањето на почеток на декември лани кога беше драматично и државата го превзеде и гарантираше за снабдувањето со топлина за Скопје… А еве го податокот што може да ве „обори с ногу“ … Фирмата што ги снабдува скопјани со парно лани платила над половина милион евра дивиденда на својата фирма – мајка БЕГ!

Балкан Енерџи Груп (БЕГ) лани наплати 553.000 евра дивиденда од својата фирма-ќерка која до лани ги снабудваше скопјани со парно (топлинска енергија)„Снабдување со топлина Балкан Енерџи ДООЕЛ“, ова е официјален податок што е објавен во годишниот извештај (консолидиран) за работењето на „Балкан Енерџи Груп“ фирма која ги снабдуваше скопјани со парно преку своите три фирми ќерки. Целиот документ е достапен на следниот линк https://mse.mk/Objavi/Repository/Announcement.

Конкретно ова што е тема на денешниот текст е во целост превземено од страница 14 од Годишниот извештај за работењето на БЕГ каде во делот „Финансиски показатели на работењето“ е наведено дека фирмата – мајка БЕГ ланската година ја заврши со профит од 560.000 евра. Дејноста на БЕГ е инвестиции, производство, трговија и советодавни услуги. Токму за корпоративно управување со трите фирми ќерки (производство, дистрибуција и снабдување со топлинска енергија) лани наплатил 400.000 евра.

БЕГ е контролирано од Битар Холдингс Лимитед (БХЛ), кој поседува 100% од капиталот. Крајно матично претпријатие на Групата е PJSC TGC-2 (Russia). Во податоците достапни во извештајот пишува дека лани БЕГ на својот сопственик БХЛ на име дивидедна му префрлил 471.500 евра.

БЕГ во Македонија, поточно во Скопје, има бизнис што е регулиран од државата преку Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) која ги утврдува цените по кои граѓаните, институциите и фирмите го плаќаат парното односно топлинската енергија. Со оглед на тоа дека бизнисот е регулиран, постојат ограничувања за профитабилноста на компаниите. 

БЕГ Скопје е основано на 9.08.2012 година од основачите Битар Холдингс Лимитед од Велика Британија и Кардикор Инвестментс Лимитед од Кипар. Во текот на 2014 година влогот на Кардикор Инвестментс Лимитед е префрлен на Битар Холдингс Лимитед, со што Битар Холдингс Лимитед станува 100% акционер на Друштвото. На 31.12.2021 година основната главнина на Друштвото е поделена на 250 акции со номинална вредност од 200 евра по акција. Сите 250 акции се во сопственост на Битар Холдингс Лимитед.

Извор: Фактор

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Посебен сообраќаен режим поради завршни активности за…

На булeварот „Митрополит Теодосиј Гологанов“, на потегот…

И не им доаѓа паметот: 334 казни…

– Секторот за внатрешни работи Скопје вчера…

Посебен сообраќаен режим во сабота и недела…

Министерството за внатрешни работи ја известува јавноста…

Скопјанец наместо да купи лекови земал брз…

Полицијата поднесе кривична пријава против двајца скопјани…

Непознати лица упаднале во Бугарскиот КИЦ во…

Непознати лица синоќа упаднале во Бугарскиот културно-информативен…