Благ пораст на цените на нафтата на светските берзи

t

Цените на суровата нафта најверојатно ќе ја завршат неделата со севкупен пад и покрај враќањето на крајот на неделата поттикнато од очекувањата за подлабоко од очекуваното намалување на руското производство.

Промената во расположението уследи по извештајот на Ројтерс во кој се вели дека Русија ќе го намали обемот на нафта што ја извезува преку нејзините западни пристаништа во март и април за дури 25 проценти. Тоа беше надополнување на планираното намалување на производството од 500.000 барели дневно за март, објавено од вицепремиерот Александар Новак претходно овој месец.

Извештајот ги зголеми цените на нафтата во четвртокот, неутрализирајќи уште едно големо производство на сурова нафта во Соединетите Американски Држави, како што објави Администрацијата за енергетски информации на САД. Цените продолжија да се зголемуваат и во средната трговска размена во Азија денес, при што суровата нафта брент се искачи поблиску до 83 долари за барел, а WTI на 76 долари.

Закрепнувањето следи по падот на најниското ниво во последните две недели во средата, кога стравувањата дека ФЕД ќе продолжи со својот агресивен пристап кон контролата на инфлацијата влијаеше на одредниците.

Останува уште многу да се биде надежен. Morgan Stanley претходно оваа недела ја ревидираше својата прогноза за побарувачката на нафта за годината, предвидувајќи ја кинеската побарувачка да се искачи со побрзо темпо од претходно очекуваното. Во меѓувреме, извршниот директор на Pioneer Natural Resources очекува Брент да достигне 100 долари за барел оваа година.

Сепак, изгледите за зголемување на стапката и низата конзистентни седмични зголемувања на залихите на сурова нафта во САД го ограничуваат нагорниот потенцијал на цените. Исто така, ќе бидат потребни повеќе знаци за враќање на Кина на бизнис како и обично за цените да пораснат посилно.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Цените на нафтата над 90 долари за…

Цените на нафтата на светските берзи растат…

Сирија бара од САД да платат за…

Сирија ги повика ОН да преземат акција…

Саудиска Арабија ќе продолжи да го намалува…

Саудиска Арабија ќе продолжи да го намалува…

Нов скок на цената на нафтата

Втора недела по ред цената на суровата…

БРИКС стануваат нов нафтен гигант

ГРУПА земји од БРИКС е на пат…