Браво, “голем успех”: Учебници ќе има од први септември и ќе бидат бесплатни

t

Од први септември ќе има бесплатни учебници и истите навреме ќе бидат доставени до учениците, рече денеска министерот за образование, Јетон Шаќири.

На прашањето дали учениците навреме ќе добијат учебници Шаќири рече: Од први септември ќе имаме бесплатни учебници се работи на законското решение со кое сите технички проблеми и сите законски ограничувања ќе бидат решени“.

На новинарско прашање дали тоа значи дека учебниците ќе бидат бесплатни, министерот за образование одговори, дека од први септември има одобрено учебници.

– Од први септември имаме одоберно учебници, немаме забелешки во тоа дека немаме учебници за печатење , ќе почнеме постапка и за дигитална форма на учебници. Од први септември оваа година сите учебници ќе бидат доставени до сите ученици и тоа ќе треба да се случува и со новата концепција – истакна Шаќири.

Министерството за образование и наука подолг период не одговара на прашањата на Инфомакс во врска со промените н аучебниците кои беа најавени, конкретно учебниците по историја за неколку одделенија од основното образование кои ќе подлежат да промена на одредени содржини, или на целосна замена на чебниците.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

По барање на Левица, МОН ги одзеде…

Секој ученик заслужува безбедна образовна средина. Драматичните…

Катастрофа: Од 123 учебници, недостигаат 43, тврди…

„МОН не обезбедиле учебници за секој предмет.…

“Заборавиле да пишуваат”: Шведска се враќа на…

Додека децата се враќаа во училиштата во…

“Пример за соживот”: На Албанците им пречат…

Родителите на децата кои учат на албански…

Браво, “голем успех”: Учебници ќе има од…

Од први септември ќе има бесплатни учебници…