Бугарија го oдби барањето на мобилните оператори за поскапување на претплатата

t

Со сите можности на законот ќе ги заштитиме потрошувачите од злоупотреба на нивните права, изјави вицепремиерката и министерка за економија на Бугарија, Корнелија Нинова, јави БТА. Ставот на министерката е објавен на веб-страницата на Министерството за економија.

„Потрошувачите се под невиден притисок од зголемените цени на сите стоки и услуги. Нема да дозволиме нефер трговски практики кои дополнително ги оптоваруваат семејствата со огромни трошоци во оваа криза. Ќе направиме се што можеме за да ги заштитиме потрошувачите од злоупотреба на нивните права. Сега државата мора да се грижи за народот“, рече Нинова. Таа соопшти дека Комисијата за заштита на потрошувачите (КЗК) издала наредби со број 685 / 23.12.21 и број 684 / 23.12.21, кои врз основа на чл. 68л, чл. 68в и чл. Членот 68 од Законот за заштита на потрошувачите им забранува на Telenor Bulgaria EAD и A1 Bulgaria EAD да ги индексираат цените на начин што не е предвиден во договорите склучени меѓу неа и потрошувачите.
Во своите причини, КЗП нагласува: „Прегледот на стандардните договори и општите услови што ги нуди компанијата открива постоење на клаузула со која се регулира индексирањето на месечната претплата (МАТ), имено: „Операторот има право да ги индексира месечна претплата еднаш годишно со износот на просечниот годишен индекс на потрошувачки цени објавен од НСИ за претходната година, информирајќи го потрошувачот во првата месечна фактура по индексирањето. „Операторот има право еднаш годишно да ја индексира месечната претплата со износот на просечниот годишен индекс на потрошувачките цени објавен од НСИ за претходната година, информирајќи го корисникот во првата месечна фактура по индексирањето. Индексирана месечна претплата е основа за индексирање следната година“. Како што може да се види од цитираниот текст, не е регулирано дека операторот има право да ги индексира месечните претплати по договорите за користење на услуги за електронски комуникации со објавениот од НСИ просечниот годишен индекс на потрошувачки цени за две години на време.операторот има само можност да го зголеми МАТ со индексот за една претходна година. Нарачките се поставени на веб-страницата на КЗК, како и на веб-страницата на Министерството за економија. Наредбите може да се обжалат на суд. Притоа, потрошувачите кои склучиле договори кон средината и по средината на 2021 година не треба да очекуваат и соодветно да бидат обврзани да платат зголемување на МАТ врз основа на претходната година пред нивната комерцијална одлука за потпишување договори. Како што е утврдено со доказите собрани во досието, во овој случај операторот ја индексира цената на месечната претплата спротивно на договорот, без да му даде право на потрошувачот да го раскине договорот на определено време без казни доколку потрошувачот не се согласува со новата месечна претплата.данок. Преку овие бескрупулозни дејствија, операторот може да влијае на комерцијалната одлука на потрошувачот, бидејќи потрошувачот ќе треба да избере дали ќе продолжи да го извршува договорот, ќе плати повисока месечна претплата или ќе го раскине договорот на определено време и ќе плати казна. На крајот, која опција и да ја избере потрошувачот, неговите економски интереси во овој случај ќе бидат значително оштетени, а операторот ќе има корист од сопственото недолично однесување, се вели во соопштението. „Комисијата дозволува прелиминарно извршување на наредбата од член 60 став 1 од ЗКП со цел заштита на важни државни и јавни интереси и спречување на штета на економските интереси на потрошувачите во услови на пандемија и нова економска криза со цел зголемување на цените во сите сектори кои се однесуваат на потрошувачите во домаќинствата“, рече министерката Нинова. Теленор Бугарија ЕАД и А1 Бугарија ЕАД пред божиќните празници најавија дека ќе ја зголемат претплатата за околу 4-5 отсто поради акумулираната инфлација во 2020 и 2021 година. Денеска третиот мобилен оператор Виваком објави дека од следната година ќе ја зголеми цени за еден лев за секоја услуга, што е во рамките на бараното зголемување на цената од другите оператори.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Македонија и Бугарија имаат најмали цени на…

Сезоната на пролетните одмори е пред нас…

Урнебесно – Само во Бугарија: Жена паркираше…

Постара жена го „слетала“ автомобилот на друг…

Грците и Бугарите живеат најскромно од цела…

По десет години „финансиско чистилиште“, Грците конечно…

„Шпигел“: Во Бугарија откриено складиште за оружје…

Бугарските истражни органи откриле складиште со оружје…

Бугарија од утре официјално е членка на…

Бугарија официјално стана членка на Шенген просторот…