Бугарија е најнесреќната нација во ЕУ

t

Истражувањето покажа дека задоволството од животот е потесно поврзано со нивото на образование отколку со приходот.

Бугарија е најнесреќната земја во ЕУ, според статистиката што неодамна ја објави официјалната агенција на блокот Евростат. Со вкупна оценка за задоволство од животот од 5,6 од 10, таа беше единствената од 27-те земји-членки каде жителите во просек се оценуваа себеси како незадоволни отколку задоволни.

Германија беше втора најмизерна на континентот, со оценка од 6,5 – остар пад од минатогодишниот резултат од 7,1.

Иако анкетата не побара од испитаниците да дадат конкретни причини за нивната самоевалуација, повеќекратните анкети спроведени овој месец покажаа широко распространето незадоволство од германската влада, која се соочува со финансиска криза и криза на доверба, проблеми кои многумина веруваат дека се целосно на владата сопствена изработка.

Грција ги заокружи првите три најнесреќни нации, со просечна оценка за задоволство од животот од 6,7. Најсреќна земја на континентот беше Австрија, каде жителите ја оценија својата среќа со 7,9. Финска, Полска и Романија беа изедначени на второто место најсреќно со 7,7 оценки.

Се чини дека рејтингот го поддржува клишето дека парите не можат да купат среќа, бидејќи ниту од второпласираните стрелци, Романија или Полска, немаа висок просечен приход по глава на жител во 2022 година, а Романците всушност заработуваа помалку во просек од нивните многу помизерни соседи во Бугарија.

Младите возрасни (на возраст од 16 до 29 години) беа генерално посреќни од оние над 65 години, што е најзначајно во Хрватска, каде што имаше јаз од 1,6 поени помеѓу оценките за задоволство од животот на двете групи. Додека двете групи пријавија еднаква среќа во Германија, данските постари лица всушност уживаа повеќе животно задоволство (0,9 поени повеќе) од нивните млади возрасни колеги.

Нивото на образование се појави како најсигурен индикатор за задоволството од животот во сите 27 земји-членки. Поединците со универзитетски дипломи пријавиле нивоа на среќа значително повисоки од нивните врсници кои го напуштиле училиштето – дури 1,6 поени повисоки во Словачка.

Имањето деца во домаќинството било поврзано и со поголема среќа. Семејствата со деца пријавија оценки за задоволство од животот за 0,6 поени повисоки од домаќинствата со едно лице, иако нивниот рејтинг се намали посилно во последните четири години.

Додека пет од десетте првопласирани во Извештајот за светската среќа за 2023 година, објавен во март, беа земји-членки на ЕУ, само Финска, која се најде на првото место, беше меѓу првите стрелци на двете листи.

Данска, оценета како втора најсреќна нација во светот според тој извештај, беше и единствената европска земја која успеа да ја намали потрошувачката на антидепресиви во последната деценија. Се рангираше на седмото место по задоволство од животот во извештајот на Евростат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Западен Балкан е сѐ поблиску до ЕУ,…

На 1 мај 2004 година мојот претходник…

Битиќи: Со Планот за раст на ЕУ…

„Политичката понуда веќе е јасна, само коалицијата…

(Фото+видео) Мицкоски на средба со бугарски мафијаш:…

QUO VADIS Мицкоски? (Или „Каде одиш Мицкоски“…

ЕУ не успева да ги оданочува супербогатите:…

Владите на Европската Унија годишно губат 286,5…

ЕУ дели бесплатни карти за патување низ…

Европската комисија повторно им подарува билети за…