Бугарија набавува 6 најсовремени хеликоптери за брза помош

t

Готов е проектот за набавка на 6 хеликоптери за потребите на Бугарската брзата помош.

Треба да се објави јавната набавката. Во ваква ситуација проектот целосно би се реализирал за околу 10 години, призна заменик министерот за здравство доц.д-р Љубомир Бакаливанов.

„Секој од хеликоптерите ќе се произведува најмалку година и пол и ќе се испорачуваат еден по еден. Парите за оваа намена се обезбедени од Планот за одржливост кој е претставен пред Европската комисија, кој обезбедува 800 милиони лева за шест здравствени проекти“, објасни тој за БНТ.

Според него, плановите се хеликоптерите да бидат сместени на шест места во земјата, за да ја покриваат секоја географска точка.

Како дел од проектот, предвидено е и подготовка на места за слетување во големите болници.

Друг приоритет на новото раководство на Министерството за здравство е зголемување на интересот за медицинската професија.

Во моментов во Бугарија нема повеќе од 30.000 такви специјалисти и односот лекар/медицинска сестра е речиси еден спрема еден, доколку е потребно треба да биде 1 спрема 3 или 1 спрема 4, објасни Бакаливанов.

„Работиме на програма за обука на болничари. Ако се оди според планот, до средината на годината ќе биде јасно што точно треба да се направи за да може да започне обуката следната учебна година“, додаде тој.

Заменик-министерот рече и дека има доволно вакцини од сите одобрени за употреба во ЕУ и треба да се внимава први да се користат оние кои истекуваат.

Во тек се преговори за испорака на вакцината до Новавакс, но првите количини не се очекуваат пред крајот на месецот“, заклучи Бакаливанов.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…

(Видео) Крвава случка: Роми во Бугарија се…

Шест лица се повредени во масовната тепачка…

Снема залихи: Бугарската армија нема доволно муниција…

„Бугарија и бугарската преодна влада не подготвуваат…

Украина бара од Бугарија да ѝ даде…

Украина ја охрабрува Бугарија да ги даде…