Бугарскиот МНР: Очекувавме повисока казна за Алабаковски – Во РМ има проблем со правата на Бугарите

t

Во текот на оваа недела имаше два настани со РМ вкупно – фудбалскиот натпревар помеѓу Македонија и Бугарија, не сакам да ја разгорувам оваа тема. Сметаме дека работата треба да се исцрпи. Втората е условната казна на Ламбе Алабаковски, пироманот на центарот „Ванчо Михаилов“, изјави Николај Милков, министер за надворешни работи, на Бугарија.

Според Милков овие два настани откриваат структурен проблем за правата на Бугарите во Македонија. Казната на Алабаковски е најлесната можна“, посочи Милков и додаде дека според законот на РМ за ова дело се изрекуваат од 6 месеци до 5 години. Треба да се очекува релативно посериозна казна, но ова е одлука на независниот суд на РМ“, додаде министерот.

„И едното и другото дело, извршено во текот на неделата, претставуваат манифестација на омраза. Тие праќаат порака и до луѓето во РМ и до нас, а тоа не е позитивно“, нагласи Милков. Тој рече дека треба да се обрне внимание на тоа дека јазикот што го користеле на натпреварот го користеле политичарите.

„Ова е слика на обиди за еродирање на досега постигнатите договори и им сугерира на граѓаните во РМ каде се наоѓа државата во однос на преговарачкиот процес на РСМ со ЕУ. Обидите за слободно толкување на францускиот предлог и создадената атмосфера во ПКМ не го фаворизираат процесот. Има долг пат“, нагласи тој.

На прашањето на БГНЕС дали резултатот е 3 спрема 1 во корист на РМ, како што коментира министерот за надворешни работи Бујар Османи, Милков одговори дека не би сакал да навлегува во речникот на фудбалски агитации.

„Мислам дека ова не е фудбалски натпревар. Оваа реакција не ја сметам баш соодветна“, нагласи тој и додаде дека сепак сфаќа и се труди позитивно да гледа дека се работи за декларации наменети за внатрешна употреба. „Никако не го менуваат тоа што е обврска на РМ, како во однос на нашиот билатерален договор, така и во однос на спроведувањето на францускиот предлог“, категоричен е тој. Работите од правна и надворешна политика се јасни, внатрешната комуникација со неговите избирачи е негова работа“, заклучи министерот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Котлар: Она што ни го кажуваат членовите…

Историските вистини не се потребни во политичката…

Милотинова: Белград и Москва немаат интерес Македонија…

Ниту Белград ниту Москва немаат интерес Бугарија…

“Македонски Бугарин” од Охрид: Бугарските клубви се…

Антибугарската реторика се засили во Република Македонија…

Член на комисијата потврди: Бугарските историчари инсистираат…

Не работиме на утврдување на статусот на…

ЛЕВИЦА БАРА ИТЕН ПРЕКИН НА ПРЕГОВОРИТЕ СО…

ЛЕВИЦА НА СЕДНИЦА НА ЦК ГО РЕАФИРМИРА…