Бугарскиот народ се „топи“: Колку население изгуби Бугарија во последните 10 години?

t

„Помеѓу песимистичкото и реалното“ е анализа на населението во Бугарија, изработена од експертот за демографија доц. проф. Надежда Илиева. Песимистичката опција во 2020 година е населението во земјата да достигне 6.493.000, а реалната – 6.960.000, објасни таа во студиото на „Ало, Бугарија“. Пренесува Нова бг.

Таа ги коментираше и областите кои се изложени на најголем ризик од депопулација. „Едниот е северозападна Бугарија, а другите – Централна Стара Планина, Краиштето, Сакар-Странџа. Постепено се формира регион во западните Родопи“, објасни професорот.

Илиева појасни дека има процес на депортација на луѓе во мали населби и села. „Кога ќе се погледне картата на Софија, јасно се гледа растот на населението на автопатите влез-излез. Овој процес е забележан во други земји долго време. Сè повеќе ќе се продлабочува, но ќе се случува на териториите што се блиску до големите градови“, прогнозира експертот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарија го одложи воведувањето на такса за…

Бугарија го одложи воведувањето на надоместокот за…

Австрија сѐ уште го блокира влезот на…

Австрискиот министер за внатрешни работи Герхард Карнер…

Бугарија е најнесреќната нација во ЕУ

Истражувањето покажа дека задоволството од животот е…

Комитетот за елиминација на расна дискриминација при…

Комитетот за елиминација на расна дискриминација при…

Бугарскиот парламент контра Радев: Оружје во Украина…

Бугарскиот парламент го отфрли ветото што претседателот…