Објавено на:

Бугарските обвинители бараат предвремено разрешување на главниот обвинител Иван Гешев кој неодамна преживеа обид за атентат

t

Повеќе од половина од обвинителите од колегиумот на Врховниот судски совет на Бугарија побараа претседателот на државата да му го прекине мандатот на главниот обвинител Иван Гешев. Мотивот е тешка повреда на службената должност. Предлогот го поддржаа и обвинителите на Апелационото обвинителство – Софија.

Персоналот бара не само Врховниот судски совет да најде основа за ваква одлука, туку и претседателот да потпише Указ за престанок на мандатот.

Ситуацијата во моментов изгледа заглавена бидејќи Гешев се уште е во посета на САД. И без да се запознае со мотивите на неговите колеги, постапката не може да се започне. Една недела по добивањето на документот, тој има право да ги изнесе своите приговори. А три дена подоцна, службениците ќе одлучат дали повторно да ја отворат постапката за предвремено ослободување на обвинетиот број 1.

Присуството на израелски експерт за борба против тероризмот, донесен по налог на јавниот обвинител, е главен мотив во барањето на шестмина членови на Обвинителството Гешев да биде предвремено ослободен.

„Главниот обвинител, како жртва и евентуално иден сведок во овој случај, си дозволил да нареди посета на местото на несреќата од лице кое нема никаква врска со вршење на суштински дејствија и без одобрение од надзорникот. “, рече Георги Кузманов.

Дополнително, тврдат увозниците – Гешев добил информација од ова вештачење. И сето тоа, според вработените, е сериозно прекршување на службените должности и главниот обвинител треба предвреме да биде пуштен на слобода.

Постапката не е нова за Врховниот судски совет. Прашањето за предвремено ослободување на Иван Гешев веќе двапати се разговараше. Но на барање на министерот за правда.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Фото+видео) Мицкоски на средба со бугарски мафијаш:…

QUO VADIS Мицкоски? (Или „Каде одиш Мицкоски“…

Каква трагедија: Најголемиот „борец“ за права на…

Само како трагедија може да се оквалфикува…

(Видео) Јакимовски: ЕУ да најде начин како…

Претпоследно прашање пред влез во ЕУ ќе…

УЖАС: 12-годишно момче застрела 2-годишно дете во…

Со куршум од воздушна пушка во Враца,…

Македонија и Бугарија имаат најмали цени на…

Сезоната на пролетните одмори е пред нас…