Објавено на:

Бугарски медиуми: Хилари Клинтон е во посета на Бугарија

t

Хилари Клинтон е во посета на Бугарија, јавуваат бугарските медиуми.

Поводот е специјален состанок на глобалната иницијатива Клинтон, која ја основал нејзиниот сопруг.
Хилари Клинтон е тука за специјалниот состанок на Клинтоновата глобална иницијатива (CGI): „Отстранување на бариерите: инвестирање во жени претприемачи“. Форумот ги собра лидерите од јавниот и приватниот сектор за да идентификуваат начини за поддршка на економскиот напредок на жените ширум светот.

Состанокот во Софија, организиран од Кирил Домушчиев и Домушчиев Импакт, е дел од „Патот до септември“ на CGI – состаноци во текот на целата година за воспоставување нови партнерства и идентификување начини за преземање активности што ќе доведат до состанокот на CGI 2024 година во Њујорк, 23 септември -24.

Во Софија, глобалните и бугарските лидери од јавниот и приватниот сектор се собраа да бараат начини за поддршка на економскиот напредок на жените ширум светот. Настанот се одржува една година по посетата на Бил Клинтон на Бугарија.

И покрај нивниот значаен придонес за економската безбедност и просперитет, многу жени и девојки на многу места низ светот навистина се соочуваат со бариери за глобално вклучување.

Според поранешната државна секретарка Хилари Клинтон, вистината е дека многу жени и девојки се соочуваат со пречки. Тие заработуваат околу 24 отсто помалку, навистина наоѓаат работа во послабо платени делови од економијата и секако се недоволно застапени во одборите на директори или на високи менаџерски позиции во корпоративниот сектор. „Од една страна, имаме големи можности, но мораме да бидеме искрени во однос на ставовите“, рече Клинтон, додавајќи дека бизнисите предводени од жените минатата година добиле 2 отсто помалку инвестиции во ризичен капитал.

Таа потсети дека една од 10 жени живее во сиромаштија, но сепак економиите во кои тие се дел не би можеле да функционираат без нивната неплатена работа.

Клинтон го поздравува фактот што оваа дискусија се одвива овде, во Бугарија, бидејќи нашата земја е пример за жени во парламентот и на корпоративните позиции.

„Има многу лекции што можеме да ги научиме, но и предизвици со кои мораме да се соочиме, а можеме да започнеме со ставање поголема вредност на жените и на сето она што тие го носат на нивните работни места“, коментираше Клинтон.

Според Кирил Домушчиев, ко-основач на „Домусчиев импакт“ и член на Советодавниот одбор на CGI, гласовите на жените претприемачи честопати не се слушаат, а тие се инспиративни и може да се направи повеќе за нивниот успех. Премостувањето на родовиот јаз ќе ја поттикне економијата за 3 трилиони долари, рече Домушчиев.

Тој нагласи дека во фокусот на денешниот настан е животниот пат на Хилари Клинтон, што е доказ дека се е можно. Домушчиев рече дека дел од нивната мисија е да им помогнат на жените да го слушнат нивниот глас.

Хилари Клинтон ја пречека како свој соговорник претседателката на Косово, Вјоса Османи, која ја доби функцијата со најголема поддршка што било која личност, машко или женско, некогаш ја добила на Косово.

„Барем во последните 25 години, како политичар, како адвокат и како активист, видов дека колку повеќе ги зајакнуваме девојките и жените, толку повеќе влијае на просперитетот на сите граѓани“, рече Османи, нагласувајќи дека борбата во оваа насока е неколку фронтови. Од една страна ги реформира и насочува економските политики на начин што го вклучува придонесот на жените во работната сила, бидејќи со нивно исклучување ќе го забави економскиот раст. Османи исто така смета дека жените треба повеќе да се занимаваат со политика, бидејќи во овој момент тие имаат збор во одлучувањето.

Според мислењето на косовскиот претседател, повеќе треба да се инвестира и во политиките што го поддржуваат образованието на жените, бидејќи тоа е важен аспект на економскиот неочекуван.

Османи додаде дека ни треба повеќе правда или повеќе владеење на правото и еднаквост, бидејќи во спротивно нема да се постигнат посакуваните резултати.

„Економското зајакнување на жените има ефект надвор од нивниот индивидуален успех. Тоа ги овластува општествата да постигнат повеќе“, коментира таа, наведувајќи ја сопствената земја како пример.

На настанот присуствуваа и Шери Блер, сопругата на поранешниот британски премиер Тони Блер и основач на Фондацијата за жени Чери Блер, Јозлем Денизмен, основач и извршен директор на Монај, Џесика Еспиноза, извршен директор на 2X Global, Елпида. Кокота, основач и извршен директор на Mexoxo, Џоселин Манган, основач и извршен директор на Him for Her.

Домушчиев импакт служи како презентирачки спонзор на состаноците на CGI во 2022 и 2023 година во Њујорк.

CGI е заедница на етаблирани и новите лидери кои работат заедно за да креираат и имплементираат обврски за акција – нови, специфични и мерливи решенија за итни глобални предизвици.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарските студенти заработуваат и по 1.500 лева…

Во просек, студентите заработуваат 1.500 лева месечно…

Реприза: По два обиди повторно не е…

50-то Национално собрание на Бугарија не избра…

Борисов: Моментално не е можно формирање на…

До денес не е можно формирање влада…

Скандал во Црна Гора: Спајиќ задоцни на…

Откажана е средбата меѓу премиерот на Црна…

Силен земјотрес во Бугарија!

Во 20:24 часот во близина на Пловдив…