Вартоломеј му подари на г.г Стефан раскошен комплет архиепископски панагии

t

Раскошен комплет од архиепископски панагии за време на официјалниот прием на целата црковна и државна делегација од Република Македонија, му подари Вселенскиот патријарх г. г. Вартоломеј на охридскиот архиепископ г. г. Стефан.

По завршувањето на неделната богослужба во соборниот храм на Вселенската патријаршија, на која за првпат после повеќе од два века вселенски патријарх сослужува со охридски архиепископ,
блажениот патријарх Вартоломеј уште еднаш нескриено ја искажа својата голема љубов кон архиепископот Стефан.

Тој пак, видно воодушевен, од своја страна несомнено ја изрази верноста и надежта во застапништвото и просветлението на вселенскиот патријарх во врска со решавањето на конечниот статус на нашата Црква.

Овој дар е уште едно признание на големото архиепископско достоинство на архиепископот Стефан и огромната очит која блажениот патријарх Вартоломеј ја негува кон нашата Света Охридска Архиепископија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Документи)Македонската Православна Црква ќе се преименува, не…

Бидејќи се поделивме по сите основи, без…

Вселенскиот патријарх ја нападна Руската православна црква:…

Духовниот водач на православните христијани денеска изјави…

Вселенскиот патријарх на македонски јазик им го…

Вселенскиот патријарх Вартоломеј, денеска го објави Божиќното…

Борисов го замоли Вартоломеј со молитва за…

Трите влади, раководени од мене вложија напори…

Вартоломеј му подари на г.г Стефан раскошен…

Раскошен комплет од архиепископски панагии за време…