(Видео) Нови протести против работата на Бехтел и Енка во Прилеп – Левица даде поддршка

t

Прилепчани и граѓани од цела Македонија десетина дена прават протесна блокада на патот кон село Ореовец и не дозволуваат машини и работници да продолжат со минирање и ископување.

Пратеникот Сашко Јанчев даде поддршка на блокадата.

,,Се наоѓам над селото Ореовец. Оваа грдосија позади мене е последица на минирањето на турско – америчкиот конзорциум ,Бехтел и Енка’. Од минирањето загрозени и загадени се извори на вода од кои и ден денес пијат вода Прилеп и селата околу Прилеп. Во селото Ореовец оштетени се куќи, загрозени се ендемични видови на животни коишто ги има само тука…”

Ова е последица на оној криминален и противзаконски договор којшто го направи претходната влада со турско – америчкиот конзорциум на ,,Бехтел и Енка”, па поради тоа граѓаните тука се самоорганизираат веќе десетина дена. Имаат протестна блокада и не дозволуваат машини и работници да доаѓаат и да продолжат со работа.

,,Левица како што и досега го блокираше, претходно во Собрание, спроведувањето на договорот со Бехтел и Енка со илјадници амандмани, така ќе продолжи сега веќе и физички на терен да ја поддржува борбата на граѓаните. Секој ден ќе бидеме тука на терен со нив, а исто така и правниот тим и пратеничката група максимално ќе се вложи оваа деструкција да биде спречена”, истакна Јанчев.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Омразата, бализмот и вандализмот не водат кон…

Знамето на Република Македонија - запалено од…

Прилепските пожарникари спасија куче коешто било потиснато…

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира…

Најавените инвестиции во енергетиката: ветар во едрата…

Уште не седнат во фотелјата, следејќи го…

Левица: Со дозвола на Пецаков (не)познати изведувачи…

Несанкционираното самоволие на неколку локални моќници и…

Дали режимот почна уште пред да се…

Типот на работење на Талат Џафери вие…