(Видео) Приватните автобуски превозници во Скопје бараат помош од државата поради огpoмното покачување на цената на метанот

t

Приватните превозници во Скопје денеска апелираа Владата да им помогне, бидејќи се соочуваат со економска штета, поради покачувањето на цената на метанот.

Директорот на приватното претпријатие „Слобода превоз“, Ленин Јовановски на денешната прес-конференција рече дека е доведено во прашање нормалното функционирање на автобусите, оти превозниците се соочуваат со бројни проблеми, а поскапувањето на метанот е само дополнителен удар.

На метан возат 21 автобус од Слобода превоз и 33 на ЈСП-Скопје. Помош од Владата минатата недела побара и ЈСП.

Во моментов, кон добавувачите на метан и нафта имаме долг од 43,5 милиони денари. Ниту за време на пандемијата не сакавме да организираме протести, бидејќи го имавме предвид актуелниот момент, не сакавме дополнително да ги оптоваруваме граѓаните и да ја прекинеме работата. Одевме на помал отпор, се обраќавме со писма, вербални притисоци, но за жал ништо од тоа не беше прифатено, никаква комуникација немавме за да го решиме тој проблем. Единствено ни остана приватните превозници да се задолжуваат кај добавувачите и да подигнат кредит, за да можат да ја извршат услугата што одговорно ја преземале во интерес на граѓаните, рече Јовановски на прес-конференција.

Цената на метанот се зголеми за двојно и сега изнесува 110 денари, а до пред нова година беше околу 46 денари.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Борел: Русија варварски ја напаѓа Одеса!

„Жалам што градот Одеса е во фокусот на…

Сѐ повеќе жени сакаат да бидат полицајки

Од вкупно пријавени 1458 кандидати, само 600…

Кривична пријава за убиство и тешки дела…

Денеска од страна на СВР Скопје –…

„Епл“ потврди софтверска грешка во моделот Ајфон…

Ме измамија за филмот. Потпишав договор за…

Вдовицата на Тома Здравковиќ ќе ја забрани…

Гордана Здравковиќ, вдовицата на Томa Здравковиќ  одржа …