(Видео) Рускиот филозоф Дугин: Играта штотуку почнува – Западот сега ќе не сфати сериозно

t

На 12 март 2022 година, истакнатиот руски антилиберален филозоф Александар Дугин беше интервјуиран од рускиот новинар Владимир Солвиев во неговата емисија „Соловиев во живо“.

Зборувајќи за војната во Украина, Дугин рече дека односите со Западот не завршуваат поради конфликтот, туку тие всушност „штотуку почнуваат“, бидејќи Западот сега сериозно ќе ја сфати Русија, ќе ја почитува како „пол“ во мултиполарен свет“, и повеќе нема да и ги наметнува сопствените интереси и вредности на Русија. Интервјуто е објавено на руската веб-страница smotrim.ru. За повеќе информации за Александар Дугин, видете го клипот на MEMRITV бр. 7839, во кој тој го поддржа Иран да добие нуклеарно оружје како одвраќање против Соединетите држави.

Домаќин: „Го имаме Александар Гелиевич Дугин, лидерот на Меѓународното евроазиско движење. Добровечер, Александар Гелиевич. Дојдовме до фаза на целосен прекин на односите со Западот. Дојдовме до одредена точка во нашиот развој, во развој на нашата земја, во која [Западот] донесе одредени одлуки и избори за нас. Што да правиме понатаму?“

Александар Дугин: „Па, јас верувам дека односите со Западот всушност допрва започнуваат. Запад и разговарај со него Само што порано Западот се обиде едноставно да зборува за нас, во наше име.

„Ни ги наметнуваше своите модели и бараше да ги играме нивните игри. Многупати ви кажав дека се сретнав со Бжежински во Вашингтон во 2005 година. Меѓу нас имаше шаховска табла. Го прашав Збигњев: „Знаеш ли? Господине Бжежински дека шахот е игра за двајца?’ Тој рече: „Не, не. Односно, градеше односи со нас како да не сме присутни.

„Тие ќе преместуваа бели фигури, потоа ќе ја свртеа [шаховската табла] и ќе преместуваа црни фигури. И сега, одеднаш, се појавивме. И се појавивме со наша програма, наши интереси, вредности и цивилизација. И тие не сакаа Многу е што играта шах стана игра за двајца. Путин рече: „Не, јас сум тука, Русија е тука, и треба да го земете предвид“.

„Тоа е она на што не се навикнати. Ја превртеа шаховската табла, ни фрлија пиони во лице, почнаа да не навредуваат. Меѓутоа, всушност, играта допрва почнува. Само што почнува. Сега се приближуваме до ситуација во која дијалогот со Западот станува реален Станува возможен целосен дијалог со Западот.

„Тоа нема да биде дијалог што ја следи претходната шема, како кога го пренесувавме она што тие го кажуваа. Сега Русија има свој глас, свој став и интереси. Русија има своја цивилизација. Кога [рускиот министер за надворешни работи] Лавров рече дека конечно бевме независни од Западот и дека сега едноставно ќе престанеме да бидеме зависни од Запад… Тоа значи дека ќе станеме самите себе и ќе станеме интересни за Западот.

„Ние навистина ќе станеме предмет на дијалог, точно. Ми се чини дека сега овој бран ќе помине, ќе биде отстранет од секаде, а потоа постепено ќе не поканат назад, под услов ние самите да го сакаме тоа. Тоа е она што е важно, [да свртете се кон Запад од позиција на] суверенитет.Слободно, значајно. Кина, всушност, внимателно го испитува секој детал.

„Во некои прашања се свртува кон Западот, додека во други прашања целосно го отфрла. Мислам дека ова е многу здрава, светла позиција. Ајде да комуницираме со Западот како субјекти, како еднакви. Да ги оправдаме нашите црвени линии. Ќе исцртајте ги нашите црвени линии, тие ќе ги повлечат своите, а овој дијалог може да доведе до многу интересни резултати.


„Сепак, ние мора да бидеме почитувани како пол на мултиполарниот свет. Мораме да бидеме почитувани како суверена цивилизација. Мораме да бидеме почитувани како голема сила која исто така има свој глас во глобалната политика. Откако ќе го постигнеме ова признание, можеме навистина откриј го Западот“.

Видеото погледнете го тука.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ХОРОР: Марија, мајката на убиеното дете Александар…

„Нефункционалните институции ми го убија детето. Мојот…