Воздухопловните сили на САД ги претставија првите роботски кучиња кои треба да ги засилат нивните редови

t

Воздухопловните сили на САД, во соработка со претставници од „Асилон“, ги покажаа способностите на роботските кучиња за време на првата обука за синхронизирана нуклеарна подготвеност во воздухопловната база МекДил во Флорида, пренесува „defence-blog“.

Демонстрацијата, одржана на 6 март 2024 година, го истакна потенцијалот на далечински управувани безбедносни системи за подобрување на протоколите за одговор при итни случаи без да се загрози безбедноста на човечките бранители.

Роботичкото куче, развиено од „Boston Dynamics“ со дополнителни хардверски и софтверски способности обезбедени од Асилон, ги прикажува најновите достигнувања во беспилотните копнени возила.

Опремен со пакет сензори, роботското куче работи во полуавтономен режим, овозможувајќи му да спроведува патроли независно додека се движи во околината и избегнува пречки.

Оваа автономна функционалност го овластува роботот брзо да реагира на итни ситуации, обезбедувајќи можности за надзор и извидување во реално време, клучни за операциите за нуклеарна подготвеност.

За време на демонстрациите, набљудувачите беа сведоци на агилноста и приспособливоста на роботот додека маневрираше низ симулирани сценарија, покажувајќи ја неговата способност за ефективно патролирање и следење на одредени области.

Додека роботизираното куче работи автономно, неговата функционалност е надополнета со човечка контрола, дозволувајќи им на операторите да интервенираат и да ги водат неговите постапки по потреба.

Интеграцијата на роботските кучиња во одбранбените операции претставува значаен чекор напред во искористувањето на технологијата за подобрување на безбедносните протоколи и ублажување на ризиците во опкружувања со високи влогови.

Со распоредување на овие напредни роботи, американските воздухопловни сили имаат за цел да го зајакнат своето држење на подготвеност додека го минимизираат потенцијалот за човечка грешка и изложеност на опасни услови.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Јакимовски: Ни на Америка, ни на свети…

Граѓаните можеа да нѐ тестираат, како претседателски…

САД: Не поддржуваме украински напади на руска…

Американската администрација не поддржува напади на вооружените…

Блинкен бара брза и непристрасна истрага за…

Шефот на американската дипломатија, Ентони Блинкен, кој…

Зеленски: Ќе бидеме принудени да се повлечеме…

Украинските сили ќе мора да ѝ отстапат…

Фокс њуз: Американската влада потрошила најмалку 113…

Американската влада потрошила најмалку 113 милијарди долари…