Град Скопје: Советникот Мартин Попов пред да шири пропаганда, да ги научи обврските и надлежностите на градот

t

Советникот во Советот на Град Скопје, Мартин Попов да ги научи обврските и надлежности на Градот, како советник кој е платен од буџетските средства на Градот, а истите се и средства на граѓаните, наместо да шири пропаганда и невистини со кои им штети и на Градот, но пред се на граѓаните. – Пишува во соопштението од Град Скопје доставено до медиумите.

Град Скопје уште во 2018 година побара од Владата на Градскиот енергетски систем (ГЕС) да му биде доделен топлификацискиот систем, но и покрај најавите на Владата, Регулаторната комисијата за енергетика (РКЕ) го одби барањето за доделување лиценца за вршење дистрибуција на топлинска енергија. Истото до денес не е реализирано и се води управна постапка за решавање на овој спор. Член 151 став 1 од Законот за енергетика може да важи само доколку ГЕС како претпријатие ја има лиценцата и е лиценциран дистрибутер на топлинска енергија до домаќинствата, што во случајот е јасно дека истиот закон не е на сила.


Уште еднаш го повикуваме советникот Попов, најпрвин да се консултира со стручни лица од областа на правото, како и со неговиот правен тим во СДСМ пред да излегува во јавност и пласира пропагандистички содржини подготвени од штабот на неговата партија. Да го потсетиме советникот Попов дека неговите јавни обраќања се во улога на советник во Советот на Град Скопје, за што е и платен од парите на граѓаните, а не како партиски гласноговорник.

Град Скопје нема ингеренции во носењето мерки со цел спречување на енергетската криза и токму затоа уште еднаш ја повикува Владата да покаже одговорност и итно да донесе јасен план за помош на граѓаните, како што би требало да постапува секоја Влада.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Мицкоски: Задоволен сум Арсовска, затекна лоша состојба…

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ во гостувањето во емисијата…

„Градски паркинг“ ги намали цените за паркирање…

Управниот одбор на јавното претпријатие „Градски Паркинг“…

Костовски го назначи познатиот фудбалер за советник…

Градоначалникот на општина Бутел, Дарко Косотовски, порачува…

Средба Ѓорѓиевски-Арсовска: Сега имаме можност да ги…

Денес се одржа координативен состанок со градоначалничката…

Арсовска и Ѓорѓиевски на координативен состанок со…

Заедно со градоначалникот на Општина Кисела Вода,…