Објавено на:

(Графикон) Лоша математика за Америка: Најбогатите 1 процент од Американците поседуваат 32 проценти од богатството, најсиромашните 50 проценти поседуваат само 2,5 проценти од богатството

t

Процентот на богатство што го поседуваат 1% од Американците продолжува да расте со текот на времето. Кој е заслужен или виновен?

Оваа серија на податоци составена од ФЕД започна во третиот квартал на 1989 година. Најновите податоци се од третиот квартал од 2021 година.

Ако досега не сте ги овие податоци, бројките може да изгледаат шокантни.

1989 наспроти 2021

Топ 1% тогаш 23,6%, сега 32,1%

90-ти до 99-тиот процент тогаш 37,3%, сега 37,5%

50-ти до 90-тиот процент тогаш 35,6%, сега 27,9%

Најсиромашните 50% тогаш 3,7%, Сега 2,5%

Добивки или загуби од 1989 г

Топ 1%: +8,5 процентни поени

90-ти до 99-тиот процент: +0,2 процентни поени

Перцентил од 50 до 90: -7,7 процентни поени

Најсиромашни 50%: -1,2 процентни поени

Клучните точки

Дното никогаш немаше многу да изгуби, но сепак успеаја да изгубат малку.

Врвот продолжува да го зголемува своето богатство, но останува најмногу погоден од рецесиите.

Средната класа се намалува.

Многу луѓе ќе ги обвинат богатите. Но, вистинскиот виновник е ФЕД.

Долните 50% сигурно не добиваат од балоните кои експлодираат.

Оние кои добиваат се оние со имот. ца на табелата за да видите што се случува.

Придобивка од инфлацијата се кај оние кои имаат прв пристап до пари, а тоа се банките и веќе богатите.

Сиромашните кои го трошат секој денар на храна и засолниште, ги чека инфлацијата.

Во меѓувреме, средната класа постојано се намалува.

Потрошувачката кошничка има најголем скок во последните 40 години.

ФЕД цела деценија се обидуваше да ја зголеми инфлацијата. ФЕД дури сакаше да го „надополни“ недостатокот на претходна инфлација.

Но, потрошувачката кошница се зголеми за уште 0,6% во јануари, со инфлација од 7,5% за една година.

Банката на федерални резерви конечно успеа во производството на инфлација. Сега не знае што да прави во врска со тоа.

Но, доколку банките повторно се најдат во неволја, ФЕД повторно ќе биде таму за да ги спаси исто како што тоа го направи во 2000 година по dotcom балонот и повторно во кризата 2007-2009 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пендаровски: Најитната задача на Советот за безбедност…

Најитната задача на Советот за безбедност е…

(Видео) Голема полициска акција на Скопска Црна…

Во голема полициска акција на Скопска Црна…

ХРВАТСКА ОТКРИ ОТРОВНИ ПИПЕРКИ ОД МАКЕДОНИЈА:  Увезениот…

Забранетиот токсичен пестицид форметанат е откриен во…

Ескобар: Косово треба да го промени пристапот…

Време е за нов пристап на партнерите…

Русите го нападнаа и Харков, двајца ранети

Две лица се повредени откако Русија утринава…