Објавено на:

Дали Украинската криза е почеток на крајот за НАТО?

t

Одбивањето на Германија, Унгарија, Хрватска и некои други земји слепо да го следат НАТО на чело со Америка и Велика Британија во украинската криза, покажа дека постои сериозен раздор во Алијансата, вели директорот на Евроазискиот безбедносен форум.

Инсистирањето на САД дека во НАТО алијансата, чијшто е најголем финансиер, земјите-членки слепо ги следат во пристапот кон украинското прашање, може, како што вели Ковач, да ги удри во глава ако има вооружен конфликт.


„Во последно време, поточно по Студената војна, ова е пресвртница, бидејќи некои водечки членки на НАТО, особено во Европа, изразија несогласување со американските интереси во однос на ангажманот во Источна Европа, што некогаш беше незамисливо“, рече Ковач. пензиониран мајор.

Очигледно е дека водечките европски земји, додава тој, Германија и Франција не гледаат позитивно на оваа криза, а многу помали земји не сакаат да испраќаат свои војници во рамките на НАТО во или околу Украина.

„Бидејќи без никакви видливи причини има директен конфликт со Русија. Имено, овој конфликт во или околу Украина и целата криза не е режиран од европските земји, туку од Америка и Велика Британија. „Според медиумската пропаганда, по испраќањето војници од Америка и Британија, може да се препознае дека овие две земји се најзаинтересирани оваа криза во која било форма да прерасне во локална војна за да се сатанизира Русија“, смета Ковач.

Америка намерно ја турка Европа во војна

Да се ​​спротивстави на Европа во ова со текот на времето ќе станува посилен, бидејќи, според нашиот соговорник, Америка намерно ја турка Европа во нова војна. Ковач е убеден дека целта е да се исцрпи Русија за подоцна, согласно нивната стратегија, да ја распадне на неколку држави.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Официјално: Финска и Шведска одредија датум за…

МНР на Финска: Потпишано барањето за влез…

Слично на членот 5 во НАТО: ЕУ…

Шефот на ЕУ дипломатијата потврди дека доколку…

Захарова: Нека влезат Финска и Шведска во…

Соединетите Американски Држави, принудувајќи ги Финска и…

Австрија не планира да влезе во НАТО

По објавените кандидатури на Шведска и Финска…

Финска и Шведска ќе добијат поддршка за…

Норвешка, Данска и Исланд денеска објавија заедничко…