Објавено на:

Двајца македонски државјани во Казахстан побарале помош од амбасадата

t

Министерството за надворешни работи соопшти дека редовно ја следи состојбата во Казахстан и преку нашата Амбасада во Нур – Султан е во постојана комуникација со нашите државјани кои се наоѓаат во земјата.

И покрај честиот прекин на интернетот и телекомуникациските мрежи, велат од МНР, сепак се остварува редовен контакт со нашите државјани, кои се наоѓаат на безбедни локации.

Засега само двајца наши државјани се обратиле до амбасадата, поради ситни потреби на чие барање е веднаш одговорено, но, ниту еден од спонематите не се наоѓа во загрозена состојба.

Остануваат во сила препораките упатени до граѓаните на Македонија да не патуваат во Казахстан, а оние кои во моментот се наоѓаат во земјата да не ги напуштаат објектите каде што се сместени и да избегнуваат собири на јавни локации поради влошената безбедносна состојба.

Дополнително, МНР информира дека дипломатскиот персонал во нашата Амбасада во Нур-Султан не е загрозен и дека без прекин ги извршува работните задачи.

Министерството за надворешни работи ќе продолжи да ги следи случувањата во Казахстан и ќе излезе со дополнителни препораки за нашите државјани, доколку за тоа се јави потреба.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Захарова: Каде е Западот да даде безусловна…

Изјавата од канцеларијата на генералниот секретар на…

Глобалното производство на нафта опадна нагло за…

Глобалното производство на нафта опадна нагло за…

Гутереш: Конфликтите ширум светот се „смртоносен гладен…

Животот на милиони луѓе зафатени од конфликти…

Жителите на Белорусија, Казахстан и Молдавија ќе…

Владимир Путин им олесни на жителите на…

Ди Цајт: Победа на Русија ќе значи…

Русија не треба да ја добие војната…