Демократија? Казни од 1.000 швајцарски франци за носење бурка во Швајцарија!

t

Швајцарскиот парламент усвои закон со кој се забранува покривање на лицето, вклучително и бурка, муслимански женски вел што го покрива телото од глава до пети, а пропиша и парична казна од 1.000 швајцарски франци (1.040 евра).

Законот за „забрана на бурката“ беше одобрен од Горниот дом на парламентот, локално познат како Националрат, со 151 глас за и 29 против.

Швајцарската федерална Влада најави референдум за ова прашање во 2021 година, а тогаш за забраната за носење бурка гласаа 51,2 отсто од граѓаните, додека против беа 48,8 отсто.

Новиот закон забранува покривање на лицето на јавни и приватни места достапни за пошироката јавност на таков начин што цртите на лицето не можат да бидат препознаени.

Постојат неколку исклучоци од забраната, вклучувајќи верски служби, стари традиционални обичаи, театарски претстави и превез од здравствени или климатски причини.

Франција и Белгија беа првите земји во Европа кои во 2011 година ја забранија бурката на јавни места, а потоа следеа Бугарија во 2016 година, Австрија во 2017 година и Данска во 2018 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Балканот трие раце: 7.000 слободни места за…

Иако професијата останува популарна во Швајцарија, во…

Европска земја увезува „забрането“ руско злато

Швајцарија користи дупки за да ги заобиколи…

Избори во Швајцарија, според излезните анкети популистичката…

Швајцарската популистичка десница, антиимиграциска и анти-ЕУ, води…

Швајцарија ќе донира 100 милиони швајцарски франци…

Швајцарските власти денеска соопштија дека ќе одвојат…

Демократија? Казни од 1.000 швајцарски франци за…

Швајцарскиот парламент усвои закон со кој се…