Државниот инспекторат утврдил повеќе пропусти во постапките за вработување во М-НАВ

t

Државниот инспекторат утврдил повеќе пропусти во постапките за вработување во М-НАВ.

Државниот инспекторат за труд при извршениот вонреден инспекциски надзор во М-НАВ констатирал нерегуларности.  Разгледуваат 4 јавни огласи. ДИТ констатирал дека без образложение се ангажирале лица за одредени позиции, а други кои ги исполнувале условите воопшто не се земени предвид при ангажманот. Работодавецот немал писмен доказ за изведени интервјуа со кандидатите, а воедно барал да услови кои воопшто не биле споменати во систематизацијата на тие работни позиции.

„Работодавецот без основ ги поништил одлуките на четворица кандидати за работните места студент-инженер и студент-техничар и покрај тоа што можел да спроведе законска постапка за вработување и во фискалната 2024-та година“, стои во соопштението.

Прекршувањето на законот ќе го чини М-НАВ 600 евра, додека одговорните лица се казнети со по 400 евра. 

Ова следи откако претходно имаше упад во М-НАВ, односно група нападна вработени и ја доведе во ризик безбедноста во авиосообраќајот. 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Обвинетите за хаосот во М-НАВ добија условни…

Основниот кривичен суд Скопје денеска донесе пресуди…

Укинат притворот за шестмината обвинети за инцидентот…

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје…

Државниот инспекторат утврдил повеќе пропусти во постапките…

Државниот инспекторат утврдил повеќе пропусти во постапките…

Апелација го пушти Незири на слобода

Апелациониот суд Скопје во интерес на јавноста,…

Утврдени 14 прекршувања во М-НАВ, сериозни проблеми…

Агенцијата за цивилно воздухопловство (АЦВ) го подготви…