Еве како ги попишуваат Македонците во Бугарија

t

Поранешниот амбасадор во Бугарија, Марјан Ѓорчев за Плус Инфо истакна дека Македонија е должна да се грижи за Македонците во другите држави, а не како што изјави новиот вицепремиер за евроинтеграции, Бојан Маричиќ дека не можеме да се мешаме во внатрешните работи.

– Ние сме должни да се грижиме за граѓаните на други држави, кои отворено ја манифестираат македонската самосвест. Секако дека мораме да ги почитуваме уставите на тие држави, но обврската која произлегува од нашиот Устав е да ја помагаме и обединуваме дијаспората со матицата – вели Марјан Ѓорчев, кој во минатото меѓу другото беше и амбасадор на Македонија во Бугарија.


Тој објаснува дека во Бугарија, земја која е членка на Европската Унија, не постои категоријата малцинство.

– Таму на пописите може да изјасните како сакате, но доколку не сте Бугар тогаш ќе бидете впишани во графата – други. Уставот не предвидува етнички групи надвор од бугарскиот етникум, туку индивидуално право на поединци. Секој има право да се чувствува како сака, но само како индивидуа, а не и како дел од група – вели Ѓорчев.

Поранешниот амбасадор тврди и дека нашето право да се грижиме за нашето малцинство во други земји, произлегува од членството во Советот во Европа и Обединетите нации.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Радев: Не смееме да дозволиме легитимизација на…

"Не смееме да дозволиме легитимација на македонизмот…

Османи повтори: Топката е кај Република Бугарија

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, учествуваше…

Топалов: Нема напредок во мешовитата историска комисија…

На последниот состанок на Мешовитата бугарско-македонска комисија…

Јотова: Бугарија не може да ѝ каже…

Бугарија не може да каже „да“ за…

Дионисиев: Само имбецили можат да видат економски…

Инфлацијата сè уште не функционира многу напорно…