ЕУ му дава на Косово 5.25 милиони евра за ублажување на влијанието на Ковид-19

t

Европската комисија префрли уште 5,25 милиони евра во буџетот на Косово за да им помогне на малите бизниси и ранливите групи во ублажувањето на влијанието на пандемијата на Ковид-19 и наглото зголемување на цените на енергијата и храната, пишува Клан Косова.


Како што соопшти Канцеларијата на ЕУ во Косово, трансферот носи директна поддршка на буџетот на ЕУ на Косово во рамките на договорот за одржливост потпишан во 2020 година, во вкупен износ од речиси 26 милиони евра.

„Додека најлошото од пандемиската криза е зад нас, Косово и ЕУ се погодени од зголемувањето на цените на храната и енергијата. Со оваа исплата на буџетска поддршка ја помагаме финансиската ликвидност на Косово за активностите преземени за поддршка на малите бизниси. земјоделството и ранливите групи, да се соочат со финансиски потешкотии во сегашната состојба“, се наведува во соопштението, пренесува Klankosova.tv. .

Буџетската поддршка е форма на поддршка од ЕУ каде што ЕУ ги наградува владите за напредокот што го постигнуваат во спроведувањето на нивните стратегии и постигнувањето на целите што самите си ги поставиле.

Претходниот договор за одржливост на ЕУ беше 20,5 милиони евра, платен во декември 2020 година.

„ЕУ ја охрабрува Владата на Косово да ги реши слабостите во системот за социјална помош со цел подобро да ги таргетира сиромашните семејства, од кои некои моментално немаат право да го користат овој систем. Бидејќи расположливите приходи се намалуваат особено за ранливите групи, буџетските распределби Системот мора да биде добро насочен и транспарентен“, се заклучува во соопштението на ЕУ.

Буџетот на Косово за 2022 година изнесува 2,74 милијарди евра.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Албански писател: Не постои косовски идентитет и…

Албанскиот писател Висар Жити истакна дека Косово…

Стапува на сила ограничувањето на цената на…

Европската унија во службениот весник ја објави…

Курти “во елемент”: Најдобро би било да…

Премиерот Албин Курти, критикувајќи го судскиот систем…

Четворица полицајци суспендирани заради случајот со застреланата…

Министерот за внатрешни работи на Косово, Џељаљ…

Унгарија повторно ѝ врти грб на ЕУ:…

Сијарто за договорената гранична цена на руската…