„Животот е скап, трошоците големи, денарот не вреди во продавница“: Претседателот на ССМ бара зголемување на сите плати и пензии

t

Претседателот на ССМ, Дарко Димовски уште еднаш побара зголемување на минималната плата на 18.000 денари.

Исто така бараме и зголемување на сите плати, согласно колективните договори. Бараме и зголемување на пензиите, затоа што знаеме дека животот стана скап. Трошоците се големи, денарот не вреди во продавница, како што вредеше пред месец-два. Еден од нашите аргументи е енергетската криза. Исто така на ова барање се надоврзува и фактот што цените на основните производи остануваат замрзнати до 31 јануари. Што после тоа? Согласно порастот на цената на струјата, ќе се зголемат и останатите трошоци. Платата треба да биде 18.000, за да го амортизираме економскиот удар во претстојниот месец, вели Димовски во гостувањето на емисијата „24 анализа“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Трендафилов: Ќе бараме зголемување на минималната плата…

ССМ ќе побара враќање на трошоците за…

Минималната кошница за јануари 2024 година изнесува…

Вредноста на синдикалната минимална кошница за јануари…

ССМ поднесе до Собранието предлог за намалување…

Сојузот на синдикатите на Македонија поднесе предлог…

Трендафилов: Нема да дозволиме функционерите пак да…

На барање на Министерот за финансии Фатмир…

ССМ доби нов лидер: “Следува жешко лето”

Сојузот на синдикати на Македонија од денеска…