За два месеци бројот на вработени се намалил за 4.571!

t

Во последниве месеци се намалува како бројот на работодавачи, така и на вкупниот број работници во државава. Ова го обелодени директорката на УЈП Сања Лукаревска на брифингот со новинарите.

Според податоците што ги презентираше, во ноември вкупниот број вработени бил 556.237, а во септември имало  551.666 вработени. Значи, за два месеци бројот на вработени се намалил за 4.571.

Намалувањето на бројот на работници делумно може да се адресира на продолжениот тренд на исеување, а делумно и на затворање на микрокомпаниите.

Во извештајот во кој Народната банка ја сумираше финансиската стабилност за 2022 година, пишува дека микросубјектите заедно оствариле вкупна загуба како во 2021, така и во 2022 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Невработеноста во првото тримесечје годинава е 12,9%

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото…

Русија стана четврта економија во светот според…

Рускиот претседател Владимир Путин им се обрати…

Ново поевтинување на горивата од полноќ

Од ноќеска на полноќ за два денари…

Пониски цени на горивата од полноќ

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и…

Се намалува кредитирањето во долари во светот,…

Статистичкиот извештај на Банката за меѓународни порамнувања…