За здравје и среќа: Зошто според традицијата го украсуваме домот со бадниково гранче?

t

Домот за Бадник традиционално се украсува со бадниково гранче, кое го симболизира здравјето, го слави животот и вечната среќа.

Бадниковото гранче е од дабово дрво, кое се смета за најиздржливо и за највековито. За разлика од другите листопадни дрвја на почетокот на есента листовите од дабот ја менуваат боја, но се задржуваат на гранките и во текот на зимата.

Бидејќи дабот симболизира долговечност, здравје и издржливост народните преданија велат дека со внесување на дабовите гранчиња во домот неговите особини ќе се пренесат на сите луѓе што живеат во тој дом.

Според преданијата, праведниот Јосиф токму со ова дрво запалил оган за да ги стопли Исус и неговата мајка Марија.

Дабовото дрво за свето дрво го сметале и старите македонски племиња. Овие дрвја обично се меѓу највековитите, поради што нивното стебло добива на масивност. Честопати стеблата се расцепуваат, формирајќи еден вид мали „простории“, кои луѓето во минатото ги користеле како места за преспивање и заштита од дивите животни. Отворените стебла често наликуваат и на пештери.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бадник и Божиќ: Најрадосни денови за народот,…

Бадник се нарекува денот пред роденденот на Исус Христос…

За здравје и среќа: Зошто според традицијата…

Домот за Бадник традиционално се украсува со…

Изумирa Koлeдe: Ceгa дeцaтa ги прaќaaт на…

И оваа година наместо на Коледе, децата…

(Фото) Семејството на Мицкоски ја испочитува традицијата,…

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски објави дека…

МПЦ против Коледе, бадникарските огнови и лепчето…

Отецот Бобан од Македонската православна црква (МПЦ)…