Земјоделството крахира: Суровините по двојно повисоки цени

t

Цените на ѓубривата, на сточната храна, но и другите суровински материјали што се користат во земјоделско-прехранбениот сектор се значително зголемени, што, според инволвираните, го загрозува производството.

Истовремено, се забележува раст и на цените на производите во маркетите, а граѓаните стравуваат дека нов раст на цените ќе има и од почетокот на следниот месец, кога веќе нема да има замрзнување на цените на основните продукти.


Пандемијата ги разниша економските текови и прекина дел од претходно воспоставените синџири на доставување, а по обновата на економиите, цените на производите почнаа да растат. Растот на трошоците во земјоделството ги зголемува и влезните цени во прехранбената индустрија.
Иако некои од експертите сметаат дека поскапувањето на храната не би требало да нѐ плаши, како земја со предиспозиции за производство на квалитетни продукти, сепак, инволвираните укажуваат дека драстично зголемените трошоци може да предизвикаат прекин во производството на храна, било да се основни земјоделски продукти или, пак, нивни преработки.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

РКЕ одлучи: Се намалуваат цените на нафтените…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги…

Орбан ги замрзнува цените на основните прехранбени…

Унгарската влада одлучи да ги продолжи ценовните…

Регулаторна донесе одлука: Се намалуваат цените на…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги…

Регулаторна и денеска ќе носи нова одлука…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги…

Инфлацијата во Грција ќе удри и по…

Во последните години Грција бележи повисока стапка…