Како државата го дозволува ова?! Македонски ученици од Битола патувале во Софија како “истомисленици на клубот Ванчо Михајлов”

t

Фондацијата „Бугарска меморија“ вчера на Фејсбук објавила лажна информација дека ученици од Техничкото училиште во Битола биле во посета на Софија како „истомисленици на клубот Иван Михајлов“, обвинува директорката на училиштето, која вели дека нивни ученици воопшто не патувале за Софија.

Според објавеното на Фејсбук, но и на официјалната веб-страница на фондацијата, дводневната посета била „составен дел од програма за градење добрососедски односи и европска интегрaција не само на Бугарија, туку и на Северна Македонија“. Притоа, за учениците пишува дека се „истомисленици на културниот центар „Ванчо Михајлов“ во Битола“.

-Младите луѓе, кои се истомисленици на бугарскиот културен центар „Иван Михајлов“ во градот Битола, беа тука како составен дел од долгогодишната програма на Фондацијата Бугарска меморија за градење добрососедски односи со Македонија и европската интеграција на младите од двете страни на границата, велат од Фондацијата на бизнисменот Милан Врабевски, кој е финансиер на здруженијата „Иван Михајлов“ од Битола и „Цар Борис Трети“ од Охрид.

Директорката на училиштето, Жанета Сервини, демантира дека младите од фотографиите на фондацијата биле ученици во Техничкото училиште.

-Категорично ги отфрламе дезинформациите за присуство на ученици од техничкото училиште од Битола во Бугарија. Во Софија бевме отидени јас и заменик-директорот Љупчо Здравковски, за да воспоставиме Еразмус + соработка со училишта во Софија, како што впрочем е и практиката на сите други училишта. Со дадената непроверена информација направена е шпекулација со која е нарушен нашиот углед и угледот на училиштето, се вели во реакцијата на Сервини.

Извор: Слободен печат

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

Обвинителството ќе ја истражува смртта на 6-годишното…

ЈЗУ Клиничка болница-Битола ги известила обвинителството и…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…