Катастрофа: Од 123 учебници, недостигаат 43, тврди Бендевскa

t

„МОН не обезбедиле учебници за секој предмет. Комисијата утврдила факти врз нивните податоци. Овој проблем не е само оваа година, но овој министер имаше повеќе од четири месеци и начин да ги исполни препораките. Сега гледаме забрзано дека секој ден изјавува како се обезбедени за нов предмет“.

Ова вечерва го соопшти претседателката на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, Весна Бендевска за тужбата кон МОН поради недостигот на учебници.

Таа вели дека нивната препорака била кратка и децидна – обезбедете учебници за секој учебник по секој предмет до 31 август.

„Го обезбедивме документот и има архивски број. Од вкупно 123 учебници, 43 недостигаат. Тоа е огромна нееднаквост и дискриминацијата зафаќа илјадници учебници. Комисијата постапуваше согласно законските овластувања. И органите во составот на Министерството, сите се инволвирани во креирањето на обезбедувањето на учебници“ – рече Бендевска во емисијата „Топ тема“ на тв Телма.

Нагласи дека ова е првпат во историјата една државна институција да тужи друга.

„Ние препорачуваме како да се обезбеди правото на еднаквост за секого“ посочи таа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

МОН најде рецензенти за учебниокт по Историја…

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири…

Левица: МОН се обидува насилно да формира…

Министерот за образование и наука се обидува…

Комисијата за заштита од дискриминација уште еднаш…

Игор Јадровски од Комисијата за заштита од…

Катастрофа: Од 123 учебници, недостигаат 43, тврди…

„МОН не обезбедиле учебници за секој предмет.…

“Заборавиле да пишуваат”: Шведска се враќа на…

Додека децата се враќаа во училиштата во…