Кај нас кога вака? Наставник од Подгорица покрај материјалот ги учи учениците да готват, пеглаат и сами да се организираат

t

Има професори кои ги паметиме затоа што се “цареви”, како учителот Саво Ковачевиќ од едно основно училиште во Подгорица.

Освен што ги учи како да прават палачинки, тој ги учи и да не бидат мрзливи и зависни од другите со тоа што ги учи да пеглаат и сами да си ги организираат работите.

Се дозна дека токму наставникот Сава Ковачевиќ без ла жна скромност и претензии веројатно е еден од омилените наставници на територијата на поранешна Југославија.

А за Сава има многу да се зборува. Имено, Саво е познат како учител кој во дневникот не ги гледа учениците по нивните имиња, туку им е максимално посветен

Саво е добитник на награда од Фондот за квалитет и таленти, како и признание од регионалното здружение “Најдобри учители на поранешна Југославија”.

– Суштината на нашата работа е ученикот да биде во центарот на наставниот процес и да го постигнува максимумот, а ние сме тие кои ќе ги обезбедиме тие услови и секој од нив може максимално да се изрази.

– Ние (просветните работници) сме тие што ја создаваме сликата и интегритетот на општеството. Така што секој од нас се претставува себеси, но и образовниот систем во земјата.

Денес, во време кога децата им се восхитуваат на јутјуберите и инфлуенсерите, навистина ретко е да се заинтересираат децата сами да ги извршуваат некои основни домашни работи и тоа да го прават со насмевка на лицето.

Притоа не ги терате, туку тоа го прават со уживање. А кога ќе видите такво нешто, сосема е кул што ги наградувате со палачинки и подароци, сечија гордост, за Нова година, исто како што тоа го прави Саво.

Можеби да имаше повеќе такви луѓе и педагози како Сава Ковачевиќ низ целиот регион, немаше да ја има ситуацијата што постои во образованието.

извор: klaster.mk

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Германски државјанин вооружен со пиштол е уапсен…

На граничниот премин на аеродромот во Подгорица…

Дојави за бомби во Подгорица, прекината е…

Неколку основни училишта во Подгорица ја откажаа…

Наставник нападнал ученик во училиште – доби…

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Пробиштип поднесе…

Можеше да биде и полошо! За ова…

Претседателката на Основниот суд во Подгорица, Жељка…

Страшно: Едно лице загина од експлозијата во…

Едно лице загина, а пет се повредени…