Објавено на:

Масовното преселување не е завршено: Бугарија треба да исели уште 2000 украински бегалци од Варна

t

Се покажа дека масовното преселување на украинските бегалци околу Бугарија не е завршено. Околу 2.000 луѓе треба да ги напуштат хотелите во регионот на Варна до крајот на јуни.

Причината е што овие хотели во иднина ќе пречекуваат редовни туристи и немаат намера да го продолжат учеството во државната програма која го финансира прифатилиштето со 15 или 10 лева до крајот на август. Се почести се прашањата во украинските групи на социјалните мрежи во кои по 1 јули може да се преселат хотели преку доплата.

Регионалниот гувернер на Варна Благомир Коцев пред неколку дена најави дека оние бегалци кои сакаат да бидат сместени во државните бази повторно ќе се превезуваат со автобуси и возови. Овојпат, сепак, веројатно нема да биде потребно да се користи кампот во Елхово. Сега нема многу луѓе, споредено со преселувањето на 31 мај. Потребни се помалку кревети за еден или два дена засолниште. И власта не сака повторно да добие негативна реакција во јавноста. Како тампон центар се смета спортската сала во Далгопол, која може да прими околу 150 луѓе или домот за стари лица во Варна.

Во меѓувреме, 117 Украинци почнаа да работат во областите Бургас, Јамбол и Сливен на програмата за субвенционирано вработување „Солидарност“.

„Работните места се во областа на хотелиерството и ресторанот, туризмот, производството на облека, во преработувачката индустрија“, изјави за БНР Пенка Кирилова, директорка на Агенцијата за вработување во приморскиот град.

Програмата започна на 6-ти јуни и брзо собра предлози за околу 300 локации во регионот. Така испадна дека само 1/3 од нив биле пополнети за само една недела.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

“Мост” го улови бугарскиот амбасадор во Албанија:…

Продолжува бугарската пропаганда за асимилација на Македонците…

Земјоделците во Бугарија ќе блокираат патишта и…

Во Бугарија денеска почна националниот протест на…

Бугарија во паника: Пронајден дрон, не се…

Модуларна формација за отстранување муниција од поморската…

Бугарски генерал го подбра бугарското разузнавање: Зарем…

Бугарскиот генерал Атанас Атанасов, кој воедно е…

Јотова се надева дека “Македонија ќе ги…

„Мора да се искористат сите напори на…