Во едно утро откриени 14.000 позитивни ученици и наставници при масовното тестирање во грчките училишта

t

Илјадници случаи беа откриени во само-тестирањето на дсецата и наставниците пред повторното отворање на училиштата во Грција.

До недела брзи тестови добија 90% од учениците и наставниците, додека утрово од 7:00 часот беа поделени само-тестови по училишните единици. Првите информации, во утринските часови, објавија околу 14.000 случаи на коронавирус од самотестови во училиштата.

Според информациите, новите податоци од самотестовите покажуваат 15.547 случаи. Според експертите и Министерството за образование, ова се илјадници случаи кои немаше да се откријат без самотестовите што беа направени за отворањето на училиштата.

Ова е најголема, истовремена контрола на населението за коронавирусот од почетокот на пандемијата во Грција. Според извори во Министерството за образование, тестирани се 1,6 милиони луѓе (порано бројот на училишни инспекции беше помал, бидејќи се тестираа само невакцинираните, а сега и вакцинираните).

Истите извори наведуваат дека секој потенцијален случај откриен преку механизмот на само-тестирање е уште еден одлучувачки чекор за ограничување на ширењето на вирусот не само во училишната заедница, туку и во општеството воопшто.

Според новиот протокол, утре, вторник, целото ученичко и образовно население ќе спроведе ново, второ самотестирање за посетување на училиште, додека уште едно самотестирање ќе има во четврток

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Македонија и Грција изградија интензивна сојузничка соработка…

Македонија и Грција изградија интензивна сојузничка соработка…

ВЛАДА, НЕМОЈ ДА СТЕ РЕАГИРАЛЕ! Грција ја…

До крајот на годината се очекува првите…

Карантин во цела Кина! Огромен број на…

Поради зголемувањето на бројот на заболени од…

Грција забрани извоз на огревно дрво

Владата на Грција забрани извоз на огревно…

По толку несреќи НЕ НИ ДОАЃА ПАМЕТОТ:…

Денеска (17.11.2022) во периодот од 06.00 до…