МНР порачува македонските граѓани да се воздржат од патувања во Русија

t

Во соопштение до медиумите, од МНР велат „Со оглед на одлуката на ЕУ и други европски земји, вклучувајќи ја и Република Македонија, за затварање на Европскиот воздушен простор за Руските авиопревозници, апелираме нашите граѓани кои престојуваат на територијата на Руската Федерација, да ги искористат сеуште расположливите комерцијални летови, копнени и морски линии за напуштање на таа земја. Ваквото предупредување следува поради можноста да дојде до целосен прекин на авио линиите од и кон Русија.

Соодветно, ги повикуваме сите државјани на Македонија кои во претстојниот период планираат посета на Руската Федерација, да се воздржат од патувања кон истата.

Министерството за надворешни работи на Република Македонија ги следи одблиску состојбите, и е во постојана комуникација со нашите партнери и сојузници со кои на дневна основа разменуваме информации и анализи за актуелните состојби.

За поддршка на државјаните на Македонија кои моментално се наоѓаат во Руската Федерација, стојат на располагање следните телефонски броеви на Амбасадата:
+ 74 99 124 33 57 (фиксен)
+ 79 58 643 34 63 (мобилен)
е-mail: [email protected]
[email protected]

Дополнително, нашите државјани може да се обратат и во Министерството за надворешни работи на дежурниот телефонски број +389 75 273 732 и следната е-меил адреса: [email protected]

Воедно ги известуваме сите нашите граѓани, кои се наоѓаат во или надвор од нашата држава, да ги следат и да се информираат само од официјалните канали на информирање кои доаѓаат од Министерството за надворешни работи, социјалните мрежи на Министерството и Амбасадата на Република Македонија во Москва.

Министерството за надворешни работи ќе продолжи да ги следи состојбите во Русија и навремено ќе информира за евентуални дополнителни насоки за постапување на нашите државјани.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Путин: Западот ќе му најде замена на…

Рускиот претседател Владимир Путин смета дека Западот…

Путин не ја исклучува можноста да испорача…

Русија го задржува правото да испорачува оружје…

Детали за договорот меѓу Русија и Виетнам:…

Русија и Виетнам се договорија да не…

Што потпишаа Путин и Ким: Кој ја…

Договорот за сеопфатно стратешко партнерство што го…

Рускиот заменик МНР: Украина никогаш нема да…

Украина никогаш нема да влезе во Северноатлантската…