Нова дисциплинска од судот во Стразбург за Бугарија: Нарушени човекови права

t

Европскиот суд за човекови права во вторникот соопшти дека тајното следење на граѓаните на бугарската влада ги прекршило правата на приватност и правилата за чување податоци.

Судот со седиште во Стразбур утврди дека „релевантното законодавство кое го регулира тајното следење не го исполнува условот за квалитет на правото“ во Европската конвенција за човекови права, а владата „не можеше да го задржи надзорот само на она што е неопходно“, пишува во соопштението. – Пренесува „Политико“.

Судот, исто така, утврди дека „законите што го регулираат задржувањето и пристапот до комуникациските податоци не го исполнуваат [истиот] услов за квалитет на законот“ и дека „не биле способни да го ограничат таквото задржување и пристап до она што е строго неопходно“.

Клучните прашања вклучуваат недостаток на судски надзор над тоа кој се соочил со надзор во Бугарија и недостаток на јасни правила околу кои податоците би можеле да бидат складирани и пристап до безбедносните служби.

Случајот го поднесоа двајца адвокати и две групи за човекови права во 2012 година. И тужителите и обвинетите имаат три месеци да побараат конечна одлука за случајот од Големиот совет на судот.

Судот е дел од Советот на Европа фокусиран на човековите права и вклучува вкупно 47 земји.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Австрија сѐ уште го блокира влезот на…

Австрискиот министер за внатрешни работи Герхард Карнер…

Бугарија е најнесреќната нација во ЕУ

Истражувањето покажа дека задоволството од животот е…

Комитетот за елиминација на расна дискриминација при…

Комитетот за елиминација на расна дискриминација при…

Бугарскиот парламент контра Радев: Оружје во Украина…

Бугарскиот парламент го отфрли ветото што претседателот…

Бугарски новинар: Следува крај на војната и…

Станува јасно дека украинскиот конфликт е веќе…